Inden for rammerne af vores temauge om tematiske investeringer har vi talt med tre fondforvaltere om, hvordan man håndterer hype-cyklen, der ofte følger varme temaer. Forvaltere fra Schroders, Janus Henderson og Baillie Gifford deler deres erfaringer.
Har du nogensinde prøvet at køre rutsjebane? Du kender spændingen, når du langsomt bevæger dig op mod toppen af banen. Vognen stopper et øjeblik for derefter let at lene sig fremad, hvilket fører til et svimlende fald, hvor du sidder med strakte hænder og skriger i en blanding af frygt og eufori.
Tematiske investeringer tilbyder en lignende oplevelse.
Med høje toppe og dybe dale begejstrer fondforvaltere, der investerer i sektorer, der håndterer nutidens mest presserende spørgsmål, fra vandmangel til klimaforandringer, oprindeligt investorer.
Men hype-cyklen slutter, og det fører til skuffelse. Så hvordan håndterer professionelle tematiske investorer op- og nedturene?
Er aktierne på vej ned efter vækst eller blot tilbage til det normale?
Alex Monk, porteføljeforvalter for Schroder ISF Global Energy Transition Fund, står over for en udfordrende periode. Fonden har haft negativ samlet afkast hidtil i år (-8,9%), det seneste år (-22,09%) og de seneste tre år (-6,92% ann.).
Trods de nuværende kræfter, der hindrer fondens afkast, er Monk overbevist om, at investeringer i overgangen til vedvarende energi på lang sigt vil sikre investorerne vækst. (Min kollega Valerio Baselli har undersøgt sektoren nærmere.)
Han tror også, at de nuværende nedgange afspejler, at sektoren vender tilbage til normaliserede niveauer efter den eufori, som forbrugerne oplevede under pandemien.
"Alle sad derhjemme og brugte penge på varer i stedet for tjenester, så folk købte elbiler, og renten var superlav. Det gjorde det meget nemt at finansiere mange af disse køb. Og der var kortsigtet politisk støtte og subsidier til nogle af disse teknologier," siger han til Morningstar.
"Så det endte med, at vedtagelsen af visse forbrugerdelen af energiomstillingen skød i vejret langt over den normaliserede strukturelle væksttrend."
Markedets overoptimisme omkring vedvarende energikilder
Den stigende efterspørgsel blev yderligere accelereret af Ruslands invasion af Ukraine, hvilket bragte energisikkerhed til tops på den geopolitiske dagsorden og øgede efterspørgslen efter grønne energialternativer.
"I slutningen af 2022 begyndte vi at se, at nogle af disse positive økonomiske kræfter aftog lidt. Men alt hvad markedet ser, er nedjusterede resultatprognoser, og det synes, at efterspørgslen inden for visse områder falder kraftigt, og overskuddet begynder at falde."
"Disse virksomheder begynder at blive betragtet som tidligere vækstvirksomheder, men alt hvad der sker, er en normalisering tilbage til trenden efter en periode med overdreven efterspørgsel til et mere normaliseret niveau. Derefter vil de strukturelle kræfter omkring accepten begynde at virke," sagde han.
Trods dette forbliver Monk optimistisk og argumenterer for, at investorer nøje bør se på forskellige tematiske fonde, hvor virksomhedernes værdiansættelser handles langt under niveauerne fra 2019 under højdepunktet af markedets overoptimisme omkring vedvarende energikilder.
"Mange af disse virksomheder er meget større, genererer langt mere kontantstrøm og har sundere balancer end de havde i 2019. Men værdiansættelserne ligger under niveauet fra 2019. Så på lang sigt er risiko-afkast-forholdet interessant."
"Hvis vi går tilbage til IT-boblen i år 2000 og ser på, hvad der skete med PC- og mobiltelefonsalg efter boblen brast. Nedgangen var kortvarig, men den ændrede ikke det bredere langsigtede strukturelle skift mod computere og mobiltelefoner. Det, vi bekymrer os om, er den langsigtede struktur, og det er i sidste ende der, vi vil få afkast."
Tematiske fonde
Ifølge Alison Porter, porteføljeforvalter for Janus Henderson Sustainable Future Technologies Fund, kæmper tematiske fonde ofte med at håndtere hype-cyklen, fordi de har svært ved at opfylde deres slutmarkedstema ved at finde profitable virksomheder at investere i.
"Man ser en hel del fonde, der er designet omkring idéen om slutmarkedet eller simpelthen om at se på et problem. Temaet indebærer, at de ofte skal finde 40 til 50 aktier, der på en eller anden måde passer til temaet," siger Porter til Morningstar.
"Og den måde, vi ser på at håndtere teknologi på, er ikke kun ved at lede efter virksomheder, der har disse positive slutmarkeder, men også virksomheder, der har en solid forretningsmodel."
For Porter kan investorer under en hype-cyklus identificere et problem eller et vækstområde, der fører til store kapitalstrømme. Men ofte er områderne konkurrenceprægede, og virksomhedernes værdiansættelser bliver uhåndterlige og korrigeres senere.
Janus Henderson's Sustainable Future Technology Fund er en af Storbritanniens bedst præsterende tematiske fonde, med en positiv afkastning hidtil i år (7,22 %) og det seneste år (24,03 %), hvilket drager fordel af den positive trend inden for teknologisektoren.
Hun siger, at tematisk investering er cyklisk med høje topper og skuffende dale, der næsten er garanteret ved investering i innovative og vækstdrevne sektorer.
Helseinvesteringer og teknologi
Julia Angeles, porteføljeforvalter for Baillie Gifford WW Health Innovation Fund, er dog skeptisk over for idéen om cyklusser.
Inden for sundhedssektoren fokuserer Angeles på virksomheder, der forbinder sundhedsbehov med udviklingen af ny teknologi. Ifølge hende er de strukturelle faktorer, der ligger til grund for sundhedssektoren, ikke ændret, men det, der er aftaget, er, hvordan markedet opfatter innovation inden for området.
"Moderna har for eksempel en meget spændende vaccine mod kræft, kaldet den personlige kræftvaccine, som allerede har meget lovende data. Så det er ikke bare en hypotese, det vil fungere. Det første produkt er til malignt melanom (modermærkekræft), og det gør mirakler for de patienter, der ikke har nogen andre alternativer."
"Men markedet har virkelig svært ved at værdiansætte Modernas kræftforretning, fordi den endnu ikke er på markedet," siger hun.
Sundhedssektoren kom i fokus under coronaviruspandemien, men dette førte til en forvrængning af efterspørgslen efter visse produkter - og fortrængning af andre. Samtidig gjorde inflation og højere renter det sværere for virksomheder at få adgang til kapital.
Denne baggrund bidrog til fondens tab med en samlet afkastning på -5,43% (YTD), -18,06% (1 år) og -18,34% (tre år ann.).
Ikke desto mindre mener Angeles, at sundhedssektoren primært er blevet påvirket af markedets opfattelse af sektoren.
"Værdien, der tilskrives innovation, er ubetydelig, næsten nul. Markedet værdsætter kun det, det kan se, men det kan ikke rigtig værdsætte noget som potentialet i en virksomhed. Men det centrale budskab her er, at innovation sælges kort i den nuværende miljø."