Olie: Irans angreb er indarbejdet i priserne

I øjeblikket ser vi flere nedadgående risici end opadgående

Stephen Ellis 17/04/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Petróleo

Vi vurderer, at det iranske angreb med droner og missiler mod Israel i weekenden lægger yderligere pres på oliemarkederne. Ikke desto mindre mener vi også, at den omfattende offentlige og private advarsel fra Iran midt i de stigende regionale spændinger betyder, at angrebet allerede er afspejlet i oliepriserne gennem en øget geopolitisk risikopræmie.

Vi tilskriver næsten hele stigningen i oliepriserne (til omkring 91 dollars pr. tønde fra omkring 70 dollars i februar) til geopolitiske bekymringer snarere end forsyningsrisici. På udbudssiden har Saudi-Arabien og OPEC+ omkring 5 millioner tønder olie pr. dag (hvis ikke mere) til rådighed, som kan komme tilbage på markedet, hvis priserne bliver for høje og stiger over 100 dollars pr. tønde.

For øjeblikket forudser vi flere risici nedad end opad, og vi ser et større potentiale for at nå 75 dollars ved udgangen af 2024 frem for en vedvarende bevægelse over 100 dollars pr. tønde.

Data pr. 14/4/2024 Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis Economic Data

 

Vi advarede allerede tidligt i oktober 2023 om, at den primære risiko for olie-markederne fortsat er en direkte eskalering af fjendtlighederne mellem Iran og Israel. Dette er ikke det scenarie. Vi ser det som en mere begrænset gengældelse for det tidligere israelske angreb på den iranske ambassade i Syrien. Iran har erklæret, at dette angreb lukker sagen.

Selvom vi betragter spændingerne i regionen som en brændbar faktor, har Saudi-Arabien og Iran for nylig genoprettet deres diplomatiske forbindelser. Dette antyder, at vi er langt fra et scenarie som det, der blev udløst af angrebet i 2019 mod den saudiske olieanlæg i Abqaiq, der midlertidigt lammede over halvdelen af landets olieproduktion. USA og andre G7-lande opfordrer Israel til at betragte dets forsvar mod angrebet som en succes og undlade at tage hævn.

Risiciene for olie-markederne forbliver betydelige, hvis situationen forværres. Irans olieproduktion var omkring 3,1 millioner tønder dagligt i februar 2024. En øget økonomisk sanktion fra USA mod landet kunne reducere dette beløb med 500.000 tønder dagligt. En mere farlig situation ville være et iransk forsøg på at lukke Hormuz-strædet, hvor omkring 30% af verdens olie passerer, hovedsageligt med destination i Asien.

Vi mener også, at den stigende amerikanske olieproduktion er en stadig større modvægt mod en mulig konflikt i Mellemøsten. I december 2023 var USA's olieproduktion på 13,3 millioner tønder dagligt ifølge US Energy Information Administration, sammenlignet med 8 millioner tønder dagligt i december 2013. Denne produktion bør virke som en relativt stabil kilde til ro på markederne.

På den anden side har Biden-administrationen færre muligheder med hensyn til Strategic Petroleum Reserve. Med 362 millioner tønder er lageret stadig ikke blevet genopfyldt til niveauerne fra 2021 på over 600 millioner tønder.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Stephen Ellis  Stephen Ellis is a senior stock analyst on the Energy Team.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser