Johanna Englundh: Velkommen til Morningstar. Vi skal ud på en spændende rejse i dag, i hvert fald min gæst skal, men vi får lov at følge med. Matthew Gray er Associate Director for Stewardship og overvåger vækstmarkederne i Eurasien her hos Morningstar Sustainalytics. Han er på vej til Saudi-Arabien og Tyrkiet for at møde nogle af de virksomheder i Eurasien, der har den højeste risiko, når det kommer til ESG. Han kommer direkte til os fra Istanbul Lufthavn for at fortælle lidt mere om sin rejse.
Det er fantastisk at have dig her, Matthew. Kan du begynde med at fortælle os, hvem du skal møde?
Matthew Gray: Jeg vil mødes med - i Saudi-Arabien vil jeg først og fremmest mødes med virksomhederne. Det er vores udstedere. Derefter vil jeg også mødes med nogle lokale interessenter, der vil hjælpe med at forme konteksten. Sådan ser jeg det, der er tre C'er - du har virksomhederne (companies), du har kulturen (culture), og du har konteksten (context). Når vi arbejder med vækstmarkeder, især så dynamiske som dette, er det meget vigtigt at forstå lidt mere om kulturen og konteksten bag den.
Englundh: Men jeg ved også, at mange fondforvaltere rundt om i verden samarbejder med virksomheder inden for forskellige ESG-aspekter. Hvorfor skulle disse virksomheder lytte til Sustainalytics eller til dig, når du rejser derhen?
Gray: Det er mere engagerende, fordi vi ikke optræder som - jeg mener, vi er på ingen måde en revisor eller et konsulentfirma, det er ikke den service, vi tilbyder dem. Men vi er virkelig engagerede. Så det er sådan, jeg ser det. Det handler mere om - der er et partnerskab, som et samarbejde. Så det er det første. Det andet er, at vi sætter os på flyet. Jeg mener, vi skal derhen, vi foretager flere besøg, feltbesøg, overvågningsbesøg, om man kan kalde dem samtaler, engagerende besøg i udlandet. Og det er noget, der er lidt unikt. Vi ser også langsigtet på disse virksomheder. Det er et supplement til vores risikovurdering, men vi er langsigtede og ret tålmodige. Derefter tilbyder vi også et bredt udvalg af teknisk ekspertise og kontekstuel ekspertise.
Jeg er netop ankommet til det østlige Saudi-Arabien, og jeg befinder mig i Dammam. Jeg tog lige et tog, så nu er jeg på togstationen her efter 4,5 timer. De seneste dage har jeg primært været i Riyadh-regionen, altså i hovedstaden, men også i udkanten, cirka 100 kilometer uden for. Jeg har besøgt virksomheder og set på, hvad vi gør inden for vores engagement, men også bare for at forstå konteksten og kulturen. Så jeg mødte FN's Global Compact, med børsen, også med nogle regeringer, og gjorde endda to stedbesøg. Jeg besøgte en mejerigård og derefter også en stor brødpakkerianlæg. Og nu er jeg her i øst for at se på lidt flere småvirksomheder og lidt flere steder.
Englundh: Okay. Er der noget, der har overrasket dig indtil videre?
Gray: Oh ja. Jeg mener, dette er jo kernen i vækstmarkederne nu, ikke sandt? De er ikke rigtig statiske. Så når det kommer til Saudi-Arabien, mener jeg, at det er hastigheden og opbakningen bag reformerne. De har en Vision 2030, og det ser ud til, at alle de rette interessenter er med på vognen. Så du har virksomhederne, du har universiteterne, men alt styres af regeringen. Så det er imponerende.
Englundh: ESG-risikovurderingen måler en virksomheds eksponering over for branche-specifikke væsentlige ESG-risici og hvor godt virksomheden håndterer disse ESG-risici. De virksomheder, som Matthew møder, har en høj ESG-risikovurdering fra Sustainalytics, hvilket betyder, at virksomhedens værdi anses for at have en høj risiko for væsentlig finansiel påvirkning, som drives af ESG-faktorerne. Efter at have rejst rundt i 10 dage er Matthew nu hjemme igen. Lad os derfor tage en snak med ham for at se, hvad hans vigtigste læring fra denne rejse er.
Gray: En almindelig bekymring for de fleste virksomheder er faktisk energi, udledninger og deres udledningsforbrug. Der er også en del vand, styring, humankapital, men en af de vigtigste tilbagevendende spørgsmål var energi. Det gælder alt lige fra supermarkeder, de transporter de bruger til mejeriproduktion, fremstilling, produktion og offentlige tjenester. De er alle meget gode til at sætte mål, men vejen derhen er ikke så tydelig. Så de har måske kortsigtede mål, og derefter synes de at springe til omkring 2050. En fællesnævner var, at de alle venter på teknologi, og mange af dem venter også på finansiering til den teknologi.
Et andet element er, at de ser på - de fokuserer meget på kuldioxidintensiteten, så i stedet for den samlede mængde udledninger, de udleder. Så hvad de gør, er at de fortæller os, at det i høj grad handler om, hvor meget kuldioxid de kan reducere pr. produktion, i stedet for at se på det samlede beløb i form af større volumener. Det er en af dem. Den anden er netop reguleringen. Fremskridtene med hensyn til regulering i disse to lande er meget imponerende. De stoler også meget på IFRS. For Tyrkiet gælder det fra 2025. For Saudi-Arabien er det fra 2027, måske 2026. Det vil ikke være helt dækkende for alle brancher, men det faktum, at reguleringen er så langt fremme og så inkluderende med mange andre virksomheder, men også eksterne interessenter og endda FN, hvilket også var bemærkelsesværdigt. Det var den anden.
Det tredje er igen det tilbagevendende tema, at vækstmarkeder er meget individuelle, og at der findes forskellige modenhedsniveauer. Der er stadig forskellige niveauer af optimisme og pragmatisme for hver enkelt, og der er selvfølgelig nogle klare forskelle. En stor forskel, jeg stødte på, var indvandringen. Forskellige lande ser på indvandring på forskellige måder. De har brug for den udenlandske talentmasse. Andre lande er meget dygtige til at have alle disse talenter i landet, som f.eks. Tyrkiet eller Kina. Men USA eller vestlige lande kan bygge på indvandring, og vi ser også, at meget af vores vækst nu er meget afhængig af vores udenlandske talenter.
Englundh: Mange tak, Matthew, fordi du tog os med på denne rejse. Og indtil næste gang, jeg er Johanna Englundh for Morningstar.