UBS og Credit Suisse - sådan ser det ud efter et år

I marts 2023 opslugte nummer 1 på det schweiziske bankmarked nummer 2. Årsagen var turbulens i den amerikanske banksektor. Hvordan ser det ud et år senere?

Antje Schiffler 27/03/2024
Facebook Twitter LinkedIn

UBS

Det er nu næsten et år siden, at UBS (UBSG) overtog den tidligere rival Credit Suisse for 3 mia. CHF. Hvordan er det gået for finansinstituttet siden da?

For UBS var overtagelsen positiv, siger Johann Scholz, aktieanalytiker hos Morningstar. "Transaktionen gjorde det muligt for UBS at udvide den forvaltede formue til en meget lav pris. En lignende ekspansion, enten organisk eller gennem mindre opkøb, ville have taget år og ville have været forbundet med en meget højere pris."

Begge institutter havde bemærkelsesværdigt lignende forretningsområder, og synergierne førte med tiden til betydelige omkostningsbesparelser, er analysen overbevist om. Derudover har UBS på en måde erfaring med at omstrukturere sig. For i 2008 var det UBS, der var truet af sammenbrud som følge af finanskrisen. UBS havde tidligere ekspanderet hurtigt på det amerikanske marked og var mere eksponeret for det amerikanske ejendoms- og derivatmarked end nogen anden udenlandsk bank, da subprime-krisen brød ud med fuld styrke. "Det har den fordel, at de har en opskrift på en vellykket omstrukturering," siger Scholz.

UBS-aktien stiger markant

UBS har forhandlet overtagelsen godt og implementeret sikkerhedsforanstaltninger, især bail-in for AT1-gælden. "UBS synes at være på rette vej til at opnå de lovede omkostningsbesparelser. Hovedrisikoen er, at de ikke fokuserer for meget på interne forretninger, og at indtægtsvæksten lider derunder," siger Scholz.

"Vi forventer, at mere end 60% af de planlagte omkostningsbesparelser vil komme fra Credit Suisse's investeringsbankforretning. Ikke desto mindre vil UBS fortsat stræbe efter vækst på visse områder, men overordnet set vil den kombinerede investeringsbankforretning være betydeligt mindre end på dagen for UBS's overtagelse."

Det schweiziske selskab har åbenbart overbevist investorerne. Aktien er steget med over 65% siden mellemlandingen den 15. marts 2023.

Rebranding: UBS-fonde vokser, mens Credit Suisse-mærket forsvinder fra markedet

Vores kapitalstrømsdata for februar viser, at UBS toppede listen over formueforvaltere med flest tilstrømninger i måneden, mens Credit Suisse toppede listen over nettoudtrækninger.

En årsag: Siden den juridiske afslutning af overtagelsen af Credit Suisse har UBS arbejdet på at integrere fondstilbuddene fra begge virksomheder, herunder omdøbning af de fleste fonde fra Credit Suisse Asset Management (CSAM).

I forbindelse med integrationen af Credit Suisse vil de fleste CSAM-fonde blive omdøbt. Der vil også være nogle fondslukninger og fusioner med eksisterende UBS-fonde, lyder det fra markedet.

I første omgang er der allerede i år blevet påbegyndt en afvikling af CSAM-fonde, der ikke passer ind i UBS-produktporteføljen - enten på grund af størrelse, egnethed til fusion eller på grund af en misvisende produktstrategi. Derfor forventes tendensen med udtrækninger fra CS-fonde at fortsætte resten af året. 

UBS: Asset-manager med en forældrerating på "Gennemsnitlig"

Ifølge vores fondsanalytikere modtager den schweiziske asset-manager en forældrekarakteristik på "Gennemsnitlig".

Overtagelsen vil væsentligt udvide UBS' formueforvaltningsforretning og lukke huller i produktudvalget, siger Morningstar-analytiker Natalia Wolfstetter. Dog vil integrationen tage lidt tid. Efter omstruktureringen for ti år siden står man dog nu på et mere solidt fundament.

"Denne omstrukturering blev ledsaget af høj omsætning både på ledelsesniveau og i investeringsafdelingerne. I de seneste år er der igen kommet stabilitet tilbage, og virksomheden stræber efter at styrke sit produktudbud med fokus på strategiske initiativer som bæredygtige investeringer, private markeder, alternativer, brugerdefineret indeksering og asiatiske markeder," forklarer hun.

Alligevel tilbyder virksomheden stadig en bred vifte af aktive og passive produkter inden for både traditionelle og alternative investeringsklasser, og der forbliver en vis grad af produktomskiftelighed. Kvaliteten af fondspaletten er solid, selvom den er begunstiget af en høj andel passive produkter, der udgør mere end 40% af formuen, mens det aktive tilbud er mindre udtalt.

Porteføljeforvalternes bonusser er knyttet til fondens præstation over en periode på op til tre år, hvilket ikke vækker meget opmærksomhed og kunne forbedres ved at tage hensyn til længere perioder. "UBS AM bevarer sin vurdering som 'Gennemsnitlig Forælder', da vi gerne vil vide mere om integrationen af de to virksomheder," siger Wolfstetter.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
UBS Group AG30,28 USD-0,13Rating

Om forfatteren

Antje Schiffler  is an editor for Morningstar in Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser