Vandinvesteringer: Strategier og muligheder

I dag fejres Vandets Dag. I Europa er der cirka 50 investeringsstrategier inden for vandsektoren, herunder gensidige fonde og ETF'er. Opdag hvilke strategier der er, og hvor de investerer.

Valerio Baselli 22/03/2024
Facebook Twitter LinkedIn

acqua

Vi har en tendens til at sige, at noget er "så let som at drikke et glas vand", når vi vil understrege, hvor let og naturligt det er. Dog kan det i fremtiden måske ikke være så let eller naturligt at drikke det glas vand.

Vand kan nemlig ikke betragtes som en almindelig ressource som andre, der kan udnyttes, men stadig erstattes. Med klimaforandringer, befolkningsvækst og ændringer i livsstilen i mange udviklingslande er opmærksomheden på vandsektoren konstant vokset gennem årene, netop fordi bevaringen af vandressourcer vil være en af dette århundredes grundlæggende udfordringer.

Vand, en stadig knap resource

Ifølge den seneste rapport fra De Forenede Nationers Verdensvandsudviklingsrapport er vandforbruget globalt set steget med cirka 1% om året i de sidste 40 år, og det forventes at fortsætte med at stige med en lignende sats frem til 2050. På vores planet er der cirka 1,4 milliarder kvadratkilometer vand, men kun 3% af dette er ferskvand; desuden udgøres størstedelen af dette ferskvand af gletsjere. Derfor er kun cirka 0,5% af det samlede vand egnet til at imødekomme menneskets behov.

På grund af transport- og tilgængelighedsudfordringerne vil efterspørgsel og udbud af vand blive mere skæve mellem regioner, til skade for tørre områder, på grund af befolkningsvæksten. Derfor vil forvaltningen af vandressourcer og effektiv vandfordeling blive en stadig vigtigere aktivitet i fremtiden, især i udviklingslande.

Da adgangen til rent drikkevand bliver stadig knappere, opstår der en investeringsmulighed med tematisk fokus. Vand bidrager betydeligt til sektorer som landbrug, fødevareproduktion og endda produktion af halvledere. Med den centrale rolle, det spiller i mange sektorer, styrkes investeringsmuligheden i vand af den stigende efterspørgsel og den ustabile forsyning.

I anledning af Verdens Vanddag - en begivenhed indstiftet af De Forenede Nationer i 1992 med det formål at fokusere på vigtigheden af ferskvand og støtte bæredygtig forvaltning af knappe ressourcer, samtidig med at man tackler den globale vandkrise - har vi besluttet at analysere investeringsmulighederne i denne sektor og karakteristikaene af fonde og ETF'er, der er eksponeret over for vandforvaltningstemaet.

Fonde til investering i vand

På nuværende tidspunkt tæller Morningstar-kategorien for aktiefonde inden for vandsektoren omkring halvtreds, inklusive åbne investeringsforeninger og ETF'er, der er hjemmehørende i Europa. Den følgende tabel viser de 10 største i formue blandt dem, der er tilgængelige for danske investorer.

Sidste år oplevede de europæiske bæredygtige fonde for første gang nettoudstrømninger, især dem mærket som Artikel 8 under SFDR. Identificeret primært som bæredygtige fonde, oplevede selv aktiefonde inden for vandsektoren nettoudtræk i 2023 (1,5 milliarder), primært koncentreret i det sidste kvartal af året. Især de fonde, der led mest på dette område, var Pictet Water (den største i kategorien efter formue), med 800 millioner tilbagetrækninger fra investorerne i 2023, Fidelity Sustainable Water & Waste Fund (630 millioner netto tilbagetrækninger) og RobecoSAM Sustainable Water Equities, med 480 millioner nettostrømninger.

Trods nettoudstrømningerne er aktiverne i kategorien let steget i løbet af 2023. Ved udgangen af februar forvaltede disse fonde samlet set 30,1 milliarder euro på europæisk niveau, når aktiverne for fem år siden kun var 12,6 milliarder. Disse strategier, ligesom alle tematiske strategier, oplevede stor popularitet under coronaviruspandemien, idet aktiverne under forvaltning fra marts 2020 til december 2021 skød op fra 14,8 til 35,3 milliarder.

Investorer, der ønsker at investere i vandfonde, skal huske på, at disse porteføljer kan være ret koncentrerede, og de skal bruges med forsigtighed som en del af en diversificeret portefølje. Som eksempel investerer Amundi MSCI Water ESG Screened UCITS ETF kun i 33 virksomheder, hvor de ti første udgør 65% af aktiverne. På den anden side, er Pictet-strategien - en af de mest diversificerede - sammensat af 75 virksomheder, hvor de ti første udgør 37% af porteføljen.

Da det er vanskeligt at investere direkte i vandrettigheder eller have direkte eksponering mod vandprisen, investerer aktiefonde inden for vandsektoren primært i vandforsyningsselskaber, vandtransportvirksomheder, virksomheder der producerer udstyr til vandbehandling og/eller rensning og virksomheder, der kan betragtes som førende inden for vandeffektivitet. Blandt de mest almindelige navne i disse strategiers porteføljer finder vi Xylem Inc (XYL), Pentair PLC (PNR), American Water Works Co Inc (AWK), Tetra Tech Inc (TTEK), Ecolab Inc (ECL) og Ferguson PLC (FERG).

"Vandsektoren befinder sig komfortabelt ved krydset mellem klima, natur og sociale temaer, hvilket skaber investeringsmuligheder for alle bæredygtighedsorienterede investorer," forklarer Deepshikha Singh, Sustainable Investment Research & Head of Stewardship hos La Française AM. "De fleste investeringer i vandsektoren har hidtil været fokuseret på tjenester, der imødekommer offentlig efterspørgsel/behov for vand. Der er imidlertid mange etablerede virksomheder og nye opstartsvirksomheder, der arbejder på at løse vandrelaterede sikkerhedsproblemer ved hjælp af innovative teknologier og løsninger. Ifølge nogle undersøgelser estimeres det globale adressérbare markedspotentiale for vand- og spildevandsindustrien til at være mellem 700 og 800 milliarder dollars," siger analysen.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser