Japan hæver renterne for første gang i 17 år

Omkostningen ved at låne er nu i positivt territorium, efter at Bank of Japan har hævet renten

Facebook Twitter LinkedIn

Mount Fuji, Japan

Med Japans aktiemarked, der rammer rekordhøje niveauer denne måned, er fokus nu vendt mod landets negative rentepolitik.

Bank of Japan (BoJ) har afsluttet en lang periode med spekulation ved endelig at hæve renterne for første gang i 17 år. Dette sker, mens der vokser pres på vestlige centralbanker for at sænke politiske renter efter en række aggressive rentestigninger.

Den kortsigtede politiske rente blev hævet fra -0,1% til 0% til 0,1%, ikke en massiv ændring teknisk set, men en symbolsk en, da det markerer afslutningen på æraen med negative renter. Det kontroversielle "yield curve control" -program blev også afsluttet, samt købet af ETF'er og ejendomsinvesteringsselskaber af centralbanken.

Japan får også inflation

Efter mange års kamp mod deflation er Japans inflation nu stigende over det 2% mål, hjulpet af nogle af de første lønstigninger, japanske arbejdere har fået i årtier. Indenlandske virksomheder har også kunnet videregive omkostningsstigninger til forbrugerne efter en lang periode med stabile og faldende priser.

Efter Bank of Japans forventede træk steg japanske aktiemarkedsindekse beskedent efter en periode med nylige rekordhøje. Morningstar Japan-indekset er steget næsten 9% året til dato og er steget med 124% på 10 år.

Trods renteforhøjelsen faldt yen faktisk mod de større valutaer, hvor USD/JPY-raten bevægede sig over ¥150 og GBP/JPY steg over ¥190. Swissquote Bank senioranalytiker Ipek Ozkardeskaya offentliggjorde en note i morges med titlen "hvor er yen-okserne?". Den længe ventede BoJ-aktion skulle vende yens skæbne - og bestemt mange valutahandlere støttede ideen om en yen-opblussen i år - men i dag har den ikke haft den forventede indvirkning på valutaen. "Prisaktionen antyder en 'en-gang-for-alle'-aktion fra BoJ," sagde Ozkardeskaya.

"Bemærk, at dagens beslutning skulle sende yen på en stigende kurs. På dette tidspunkt ser jeg ikke, hvad der ville gøre lang yen til det bedste handelstræk af året."

Naomi Fink, global strateg og administrerende direktør hos Nikko Asset Management, understregede ideen om, at markederne ikke forventer flere renteforhøjelser fra BoJ, hvilket kunne forklare noget af valutasvagheden.

"Vi er nu i vent-og-se-mode, især med 'usikkerhed', der kommer ikke kun fra Japan, men også fra udenlandske økonomier," sagde hun.

"Som sådan er der stadig ingen umiddelbar katalysator for BoJ til at fortsætte med at hæve renten - beviser på reel indkomstvækst, fortsat investering i produktivitet og positiv stemning fra virksomhederne, opsving i indenlandsk forbrug forbliver at blive set før næste skridt, da reflation sker på en måde, der fremmer en meget bevidst tilbagetrækning af stimulansen."

Shinzo Abes økonomiske eftermæle

Howe Chung Wan, administrerende direktør og leder af Asian fixed income hos Principal Asset Management, mener, at renteændringen har været længe undervejs og repræsenterer frugterne af ændringerne, der blev indledt af den tidligere premierminister Shinzo Abe, kendt som "Abenomics".

"Jeg tror, at Japan har bygget hen imod dette øjeblik - det er mere end et årti siden, 'Abenomics' blev introduceret for at bekæmpe to årtier med deflationær miljø.

"Nu har denne omfattende politiske pakke, der dækker monetære, finansielle, sociale, arbejdsmarkedsmæssige og økonomiske reformer, skabt et gunstigt miljø for Japan at begynde at komme sig. Det er dog vigtigt at huske, at en stor del af den arbejdende befolkning aldrig har oplevet et højvækst Japan, så tilliden vil tage tid at opbygge."

Japans (langsomme) revolution inden for virksomhedsledelse

En af Abes centrale reformer var rettet mod virksomhedsledelse, ændringer som eksperter siger har drevet en del af de aktiemarkedsgevinster de seneste år. Nogle udenlandske investorer har mistet tålmodigheden med de mange falske daggry i de seneste år. Japans aktiemarkedsrally har manglet en tydelig narrativ krog som den nuværende AI-boom i USA. Men Morningstars Leslie Norton argumenterede for nylig for, at de høje aktiemarkedsværdier kan opretholdes.

Den gældende fortælling i den høje inflationsæra er, at Japan på en eller anden måde er immun over for globale prispresser, at dets økonomi er unik og følger en anden kurs end Vesten. I en diskussion om renteforhøjelsen argumenterer David Mitchinson, fondsforvalter hos Zennor Asset Management, at kapitalmarkederne er indbyrdes forbundne, hvilket betyder, at BoJs handling vil have en kædereaktion andre steder:

"Dette er en strukturel ændring, der er meget vigtig for Japan og for globale kapitalmarkedsstrømme. For eksempel har USA kunnet stole på store japanske overskudssparinger til at finansiere underskuddet. Med renterne i Japan, der nu stiger, og med de forhøjede omkostninger ved sikring, bliver dette i stigende grad uattraktivt. Vil disse strømme vende om? Hvad vil effekten være på amerikanske renter?"

Federal Reserve mødes denne uge, sammen med Bank of England, og begge forventes at fastholde renterne.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser