Det Europæiske Centralbanks første møde i år vil blive fulgt nøje for eventuelle tegn på umiddelbar lempelse af pengepolitikken. Men centralbankfolk har forsøgt at dæmpe forventningerne om en due-agtig drejning for Styrelsesrådet.
Finansmarkederne priser i øjeblikket ind, at ECB vil begynde at sænke de vigtigste rentesatser i foråret, med yderligere fire nedskæringer senere på året; der forventes nogle 150 basispoint i nedskæringer i 2024.
Hvornår begynder ECB at sænke renterne?
Der er sket meget siden Styrelsesrådets beslutning i december om at holde renterne uændrede på 4,5%, hvor præsident Christine Lagarde fortalte journalister, at rådet "slet ikke diskuterede rentenedsættelser".
For det første falder den underliggende inflation. Selvom den samlede inflation i eurozonen steg i december, faldt kerneinflationen, som viser prisændringer uden omkostningerne ved energi og fødevarer, med 20 basispunkter til 3,4%. Prismomentet forventes sandsynligvis at aftage yderligere fra februar, forventer Blackrock Investment Institute. Inflationen kan endda falde markant under målet på 2% midlertidigt i de kommende måneder, efterhånden som effekterne af energichokket aftager.
ECB's eneste mandat er at holde inflationen inden for sit mål på 2%, men kernen er at opnå dette uden at drive eurozonen ind i en fuld-blæst recession.
Og nylige makroøkonomiske data har vakt frygt for, at netop dette er, hvor det fælles valutaområde kunne være på vej hen. Industriel produktion faldt med 0,3% i november måned til måned ifølge data fra Eurostat, der blev offentliggjort sidste uge. Imens er blokkens største økonomi, Tyskland, på vej mod et andet år med recession, da "flere kriser" fortsat dæmper væksten, sagde chefen for landets statistikkontor sidste uge. Den tyske økonomi skrumpede med 0,3% i 2023 sammenlignet med 2022.
"Inflationen falder, og økonomien er i fare for en recession. Det giver politikerne mulighed for at sænke renterne," siger Michael Field, europæisk markedsstrateg hos Morningstar.
ECB går imod markedets forventninger
Christine Lagarde fortalte Bloomberg på World Economic Forum i Davos sidste uge, at banken sandsynligvis vil sænke renterne om sommeren. Hun sluttede sig til mange af sine kolleger i rådet i et forsøg på at dæmpe forventningerne om en snarlig lempelse.
Nogle medlemmer af rådet udtrykte deres utilfredshed med den herskende markedets forventning om, at centralbanken ville begynde at sænke de vigtigste rentesatser om foråret, sagde Dr. Ulrich Kater, cheføkonom hos Deka Bank. Men før den første rentenedsættelse vil rådet se inflationen falde til 2% på en vedvarende basis. Bundlinjen er, at rådet anser det for meget usandsynligt, at de vigtigste rentesatser vil blive sænket før dets møde i juni, sagde han.
Katharine Neiss, cheføkonom for Europa hos PGIM Fixed Income, forventer ikke rentenedsættelser i de næste par måneder.
"Vores ræsonnement stammer fra kommentarer fra ECB, som tyder på, at Styrelsesrådet gerne vil se en lempelse på en række faktorer, der påvirker det underliggende indenlandske inflationstryk.
Dette inkluderer ikke kun kerne- og serviceinflation, men også lønninger og virksomheders påslag. Det ville placere andet kvartal som den tidligste periode i rammen for nedskæringer. Kort sagt er det et tilfælde af 'én gang bidt, to gange genert', og politikere vil være sikre på, at inflationsånden er lagt fast tilbage i flasken."
Udover forventningen om tidlige rentenedsættelser vil ECB også forsøge at tæmme forventningerne til antallet af rentenedsættelser (fem eller flere i år), siger Felix Feather, økonom hos Abrdn.
For boligejere betyder det, at lavere renter stadig kan være langt ude i fremtiden.
ECB, Fed, BoE: Forvent ikke koordinerede nedskæringer
Det skal dog siges, at ECB har meget større spillerum til at sænke renterne end sin modpart på den anden side af Atlanten. Sidste år forventede markederne, at centralbankerne ville begynde at sænke renterne samtidigt, og det er derfor, der selv her i Europa var så meget fokus på Fed, siger Morningstars Field. Men den amerikanske økonomi er i fare for at overophede, og inflationen er igen oppe, så Fed har en mere vanskelig opgave, tilføjer Field. Europæere bør ikke kigge mod USA for at lede vejen i pengepolitisk lempelse.
Valutamarkederne har masser at tage fat på i denne uge, med den seneste ECB-låneundersøgelse på tirsdag og foreløbige PMI'er for januar på onsdag. Disse to datasæt havde vejet temmelig tungt på euroen sidste år og vil blive nøje overvåget op til torsdag. Banken ser EUR/USD stort set uændret omkring 1,09-niveauet, mens ECB forsøger at ompositionere sig for en dataafhængig tilgang til fremtidig politik.