Credit Suisse's undergang: En tidslinje over skandaler og fiaskoer

Credit Suisse er det seneste - og langt det største - offer for en ny tillidskrise i bankverdenen. Dens opløsning i UBS kommer dog ikke ud af den blå luft. Her er tidslinjen over skandaler, fiaskoer og skuffelser, der har bragt os hertil. 

Johanna Englundh 22/03/2023
Facebook Twitter LinkedIn

Credit Suisse sign outside building

I sit halvandet århundrede har Credit Suisse støttet industrialiseringen af sit alpine hjemland, hjulpet Schweiz med at positionere sig som en vigtig aktør i den internationale finansverden og har endda konkurreret med Wall Streets investeringsbanktitaner. I de seneste tre år har en konstant trommehvirvel af skandaler og dårlige resultater ødelagt Credit Suisse's omdømme, ikke blot som en stor global aktør, men også som en værdig konkurrent til den lokale rival UBS. Lad os arbejde os gennem den række af skandaler, der kulminerede med Credit Suisse's undergang. 

Februar 2020: En spionskandale vælter den administrerende direktør 

Credit Suisse-chef Tidjane Thiam's fem år ved roret sluttede brat den 7. februar 2020, efter at en undersøgelse viste, at banken havde hyret privatdetektiver til at udspionere sin tidligere chef for formueforvaltning Iqbal Kahn, som var gået til UBS kun få gader væk.

Credit Suisse har gentagne gange bagatelliseret episoden som en isoleret hændelse. Den schweiziske finanstilsynsmyndighed sagde imidlertid, at banken havde vildledt den om omfanget af spionagen. Ifølge tilsynsmyndigheden planlagde Credit Suisse syv forskellige spionageoperationer mellem 2016 og 2019 og gennemførte de fleste af dem.

I en sjælden irettesættelse sagde tilsynsmyndigheden, at der var alvorlige organisatoriske mangler hos Credit Suisse, og at banken endda havde forsøgt at dække sine spor ved at forfalske en faktura for overvågning.

Marts 2021: Greensill Capital kollapser og Credit Suisse taber penge

Greensill Capital, et britisk finansfirma, der er specialiseret i kortfristede virksomhedslån via en kompleks og uigennemsigtig forretningsmodel, kollapsede i 2021. Credit Suisse var stærkt investeret i firmaet og måtte lukke fire forbundne fonde, hvori der var investeret omkring 10 mia. dollar.

Den schweiziske finanstilsynsmyndighed FINMA konkluderede, at banken "i alvorlig grad havde overtrådt sine tilsynsforpligtelser" og beordrede banken til at indføre yderligere rapportering og sikkerhedsforanstaltninger. Den indledte også fire håndhævelsesprocedurer mod tidligere Credit Suisse-ledere.

Marts 2021: Archegos går i betalingsstandsning, og Credit Suisse taber penge, igen

Blot tre uger efter Greensill mødte fiaskoen, tabte Credit Suisse 5,5 mia. dollar, da det amerikanske familiekontor Archegos Capital Management gik i betalingsstandsning. Hedgefondens stærkt gearede satsninger på visse teknologiaktier gav bagslag, og værdien af dens portefølje hos Credit Suisse styrtdykkede.

"De Archegos-relaterede tab, som Credit Suisse (CS) har lidt, er resultatet af en grundlæggende fejl i ledelsen og kontrollen i CS's investeringsbank og specifikt i dens Prime Services-forretning. Forretningen var fokuseret på at maksimere den kortsigtede profit og undlod at begrænse og gav faktisk Archegos' glubske risikotagning mulighed for det", hedder det i den 165 sider lange undersøgelse fra advokatfirmaet Paul Weiss, Rifkind, Wharton & Garrisson.

Oktober 2021: En klækkelig bøde for beskidte transaktioner i Mozambique

Credit Suisse blev idømt en bøde på 475 millioner dollars af de amerikanske og britiske myndigheder, efter at selskabet var blevet indblandet i en bestikkelsesskandale i Mozambique, der involverede lån til statsejede virksomheder.

Credit Suisse ydede lån for 1,3 mia. dollars til Folkerepublikken Mozambique mellem 2012 og 2016. Lånene skulle finansiere projekter inden for maritim overvågning, fiskeri og skibsværfter, men blev delvist omdirigeret til bestikkelse. Mozambique arrangerede også et lån med Credit Suisse, som blev holdt hemmeligt for Den Internationale Valutafond; da IMF følgelig trak støtten tilbage, sendte det landets økonomi ud i en krise.

Januar 2022: Reparatøren forlader stedet efter ni måneder

Den tidligere CEO for Lloyds Banking Group Antonio Horta-Osorio blev hentet ind som Credit Suisse's nye bestyrelsesformand i maj 2021 for at rette op på skibet efter Archegos' og Greensills dobbeltrettede fiaskoer. Horta-Osorio, der har et ry for at styre vellykkede turnarounds, siden han bragte Lloyds tilbage fra afgrunden under den globale finanskrise, lovede at bringe bedre risikostyring ind i hjertet af Credit Suisse's kultur.

Så blev han anklaget for at bryde Schweiz' Covid-begrænsninger, bl.a. angiveligt for at deltage i tennisturneringen Wimbledon. Han fratrådte sin stilling efter blot ni måneder. I sin tid som formand sagde han, at Credit Suisse-krisen var værre end noget andet, han havde oplevet som leder af flere banker i sin karriere på tre og et halvt årti.

Februar 2022: Lækage af Suisse Secrets data

En global medieundersøgelse afslørede, at snesevis af internationale enheder, herunder statsoverhoveder, efterretningsfolk, narkobaroner og sanktionerede forretningsmænd, der er offentligt kendt for deres involvering i menneskerettighedskrænkelser, narkohandel, korruption, hvidvaskning af penge og andre alvorlige forbrydelser, gemte penge i Credit Suisse.

Undersøgelsen var baseret på en ekstraordinær lækage med data om mere end 18 000 bankkonti, der tilsammen indeholdt mere end 100 mia. dollars. Credit Suisse afviser beskyldningerne.

Marts 2022: En dommer på Bermuda afsiger en dom på 553 millioner dollars mod Credit Suisse

I slutningen af marts 2022 afgjorde en dommer på Bermuda, at den tidligere georgiske premierminister Bidzina Ivanishvili skulle have en erstatning på 553 mio. dollar som følge af svigt fra Credit Suisse Life Bermuda, Credit Suisse's lokale livsforsikringsafdeling.

Retten sagde, at de skulle have erstatning som følge af en langvarig svindel begået af en tidligere Credit Suisse-stjernebankmand, Patrice Lescaudron. Lescaudron blev i 2018 idømt fem års fængsel for at have misbrugt kundernes tillid og iværksat en svindelordning, der indbragte ham titusindvis af millioner af francs. Han begik senere selvmord i 2020.

Juni 2022: Hvidvaskning af bulgarsk kokain

I juni 2022 fandt den schweiziske forbundsdomstol Credit Suisse og en tidligere medarbejder skyldige i at have undladt at forhindre hvidvaskning af penge fra en bulgarsk kokainhandelsring fra 2004 til 2008. Banken blev idømt en bøde på 2 mio. CHF (2,1 mio. dollars).

"Virksomheden kunne have forhindret overtrædelsen, hvis den havde opfyldt sine organisatoriske forpligtelser", sagde retsformanden ved domsafsigelsen og tilføjede, at den tidligere ansattes overordnede havde været "passive".

Narkotikaringen skulle angiveligt have hvidvasket mere end 146 millioner CHF gennem sine konti. Den tidligere medarbejder sagde under retsmøderne, at Credit Suisse fortsatte med at forvalte midlerne, selv efter at have fået kendskab til mord og kokainsmugling, der angiveligt havde forbindelse til kunderne. Banken har nægtet sig skyldig og sagde, at den planlagde at appellere afgørelsen.

Oktober 2022: Endnu et forsøg på at vende skuden

Den nye ledelsesduo bestående af bestyrelsesformand Axel Lehmann og administrerende direktør Ulrich Koerner fremlagde en tilbagevenden til Credit Suisse's schweiziske rødder som den bedste vej fremad. De offentliggjorde en plan om at nedlægge 9.000 stillinger og formåede at rejse 4 mia. dollar i ny kapital. Vigtigst af alt planlagde de at udskille investeringsbankaktiviteterne og i sidste ende at udskille den genoplivede First Boston-enhed, den amerikanske investeringsbank, som blev overtaget i 1990.

Som en del af kapitaltilførslen købte Saudi National Bank en aktiepost på 9,9 % gennem en privat placering og blev dermed Credit Suisse's største aktionær.

Februar 2023: Credit Suisse rapporterer om massive udstrømninger

Den ambitiøse plan formåede ikke at imponere investorerne, viste resultaterne for fjerde kvartal i februar. Kundeudstrømningen var steget til mere end 110 mia. CHF (119 mia. dollar), og banken led sit største årlige tab siden finanskrisen. Bankens aktier faldt med 15 % efter resultaterne.


Marts 2023: Terminalt styrtdyk 

  • 8. marts: Credit Suisse udskyder sin årsrapport, fordi selskabet modtog en opringning fra den amerikanske børsmyndighed U.S. Securities and Exchange Commission aftenen før rapporten skulle være færdig. I den satte SEC spørgsmålstegn ved revisioner af pengestrømsopgørelser fra 2019 og 2020 samt relaterede kontroller.
  • 14. marts: Da Credit Suisse endelig offentliggjorde sin årsrapport, indrømmede selskabet "væsentlige svagheder" i sine finansielle kontroller og bebudede, at bestyrelsesbonusser ville ophøre. Nyheden kom på et tidspunkt, hvor markederne allerede var skrøbelige og forsøgte at forstå de amerikanske regionale långivere Silicon Valley Bank og Signature, der er gået konkurs. "Med hensyn til spørgsmålet om kontrol med den finansielle rapportering kunne det ikke være kommet på et værre tidspunkt for Credit Suisse. Som vi endnu en gang har set med SVB-debaclet, er tillid og tryghed alt i bankverdenen. Credit Suisse var allerede under pres, da indskydere og andre finansieringsleverandører mistede tilliden, hvilket førte til betydelige kundetilbagekøb i 4. kvartal af 22. kvartal, og dets finansieringsomkostninger steg med ekspanderende CDS-spreads", siger bankanalytiker Johann Scholtz fra Morningstar.
  • 15. marts: Bloomberg TV spørger formanden for Saudi National Bank, om den vil tilbyde yderligere finansiel støtte til Credit Suisse. Hans svar er "absolut ikke", hvilket udløser et panikudsalg, hvor långiverens aktier styrtdykker med 24 % ved dagens udgang.
  • 16. marts: Credit Suisse-aktierne stiger igen, efter at den schweiziske nationalbank har givet långiveren en likviditetsredning på 50 milliarder CHF. Dette besvarede de kortsigtede kapitalproblemer, men ikke spørgsmålet om, hvordan Credit Suisse ville dæmme op for udvandringen af sine kunder. Tidligere samme dag, hvor han tydeligvis beklagede de hårde ord, der fik værdien af hans investering til at falde, henviste Ammar Al Khudairy fra Saudi National Bank til bankens "sunde nøgletal" og præciserede, at "alt er fint" hos Credit Suisse.
  • 17. marts: Alt er faktisk ikke i orden. Credit Suisse afslutter en uge med daglige udstrømninger på omkring 10 mia. dollar, rapporterer Wall Street Journal.
  • 18. marts: Den schweiziske nationalbanks kreditlinje har ikke formået at genoprette tilliden. Sammen med Schweiz' finansielle vagthund Finma er den ved at formidle en overtagelse af UBS for at styrke Schweiz' finansielle system, rapporterer Financial Times.
  • 19. marts: UBS indvilliger i at overtage Credit Suisse for 3 mia. CHF (3,23 mia. dollars) i aktier og accepterer at overtage op til 5 mia. CHF (5,4 mia. dollars) i tab. Obligationer af lav værdi til en værdi af 16 mia. CHF (17 mia. USD) bliver udslettet. Aktionærerne får hvad der svarer til 0,76 CHF pr. aktie - 59 % mindre end hvad de var værd ved den foregående lukning og mindre end en tiendedel af deres værdi på tidspunktet for Tidjane Thiam's afgang i februar 2020.

UBS er den overlevende enhed i handlen. Credit Suisse's 167-årige historie er slut.

Aktierne i den schweiziske bankgigant UBS, der netop er blevet fusioneret, steg med 1,3 % i den første handelssession efter fusionen. "UBS kan trække værdi ud af overtagelsen og er i en langt bedre position til at gennemføre en radikal omstrukturering af Credit Suisse's forretning end Credit Suisse var," ifølge Morningstar's Scholtz.

 

Artiklen er oversat fra engelsk og er udgivet den 21/03/2023 på morningstar.co.uk

Subscribe to Our Newsletters

Sign Up Here

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Credit Suisse Group AG  
UBS Group AG28,19 CHF0,14Rating

Om forfatteren

Johanna Englundh  is an editor for Morningstar in Sweden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser