Hvad er der i vejen med europæiske investorer?

Amerikanerne elsker aktier, mens europæerne kan lide at spille sikkert. Hvad skyldes dette, og bør vi rette op det?

Facebook Twitter LinkedIn

 

 

LINK TO FULL REPORT

 

Lukas Strobl: Har du nogensinde spekuleret på, om din tilgang til investering kun var din idé? Det kan have meget at gøre med, hvor du kommer fra. Jeg er her med Morningstars Matias Möttölä. Han er direktør for Manager Research her, og han og hans team har set på, hvad der adskiller velhavende masseinvestorer på forskellige markeder, og hvorfor vores kulturer omkring penge ser ud til at være så forskellige.

 

Nu, Matias, er Europa selvfølgelig langt fra det 401(k)-drevne masseejerskab i USA. Hvorfor er europæiske investorer så forskellige?

 

Matias Möttölä: Ja. Så i Europa ser vi tydeligt i vores undersøgelse, at investorer har en tendens til at være meget mere konservative end for eksempel amerikanere eller australiere. Og det betyder, at de foretrækker at have deres penge, hvis de har sparet noget, på kassekonti, måske have nogle forsikringsprodukter, og fast ejendom er så måske en mere populær måde at skabe eller opbygge formue på. Og derfor er den form for risikotagning, som vi ser i USA, bare meget sjældnere at se i Europa.

 

LS: Og hvor kommer den risikoaversion fra?

 

MM: Nå, det er et meget godt spørgsmål. Jeg mener selvfølgelig, at årsagerne ligger i, hvor forskellige samfundene er. Så i USA og i nogle andre lande skal du for at nå dine store livsmål, såsom at sætte dine børn igennem college eller spare op til en behagelig pensionering, ikke kun have nogle opsparinger, men også investere dem for at tjene de markedsafkast, som hjælpe dig med at nå disse mål. Og vi har bare meget mindre incitament i lande, hvor en stor del af ydelserne er skattefinansieret, og pensionssystemerne har tendens til at være kollektive. Så der er naturligvis spørgsmål og diskussioner rundt om i Europa, om alle disse pensionssystemer giver folk en pension eller en pension, som de er tilfredse med. Men det er så et særskilt spørgsmål fra det amerikanske system, hvor du virkelig skal investere gennem hele din karriere for at tjene den pension.

 

LS: Så europæere forbliver relativt forelskede i kontanter. Nu var det selvfølgelig et træk på deres afkast i en periode med likviditetsdrevne aktieopgange. Kunne det være positivt nu, hvor renterne stiger?

 

MM: Ja, se, virkeligheden er, at efterhånden som kurserne stiger, og disse kontantkonti og pengemarkedsfonde begynder at give folk et par procent af afkastet, vil mange europæere være glade for dem. Men hvis vi tænker på, hvad vi forsøger at opnå med at investere, og så hver gang du har en opsparing, som du vil beholde i længere tid, vil du i det mindste opnå et afkast, der slår inflationen. Og for at gøre det kan du ikke kun stole på kontantkonti. Du skal i det mindste tage en vis markedsrisiko.

 

LS: Så hvordan skal europæiske investorer, detailinvestorer, ændre sig for at forbedre deres resultater?

 

MM: Tja, vores undersøgelse omkring porteføljeopbygning over hele kloden viser virkelig, at der bare er mange, mange måder at tænke investering på. Og så er der ingen rigtig eller forkert måde. Men hvad vi kunne forbedre her, er blot at blive en smule mere fortrolig med markedsrisiko eller aktiemarkeder. Og det er nemmere at gøre, hvis du begynder at investere tidligt, for så begynder du, selvom du kun har små summer i nogle aktier eller aktiefonde, at blive mere tryg ved op- og nedture i markedet. Og så, når du har store tab senere, når du har flere opsparinger, er det ikke så stor en sag. Og det samme med overskud. Du skynder dig ikke for tidligt med bare at indkassere dit overskud, men snarere har du forstået, at investering er et langsigtet spil, og der er brug for tålmodighed. Og jeg tror, det er noget for investorer og vores samfund at lære mere om, for eksempel gennem finansiel forståelse.

 

LS: Nu, selvfølgelig, er der ingen tidsmaskine for nogen af jer til at begynde at investere yngre, men af hensyn til finansiel forståelse bør I alle følge os her på Morningstar. For mere indsigt i Matias' undersøgelse - det er fascinerende - kan du læse Global Investor Portfolio Study. Det er linket i udskriften nedenfor.

 

 

 

Tak, Matias. For Morningstar er jeg Lukas Strobl.

 

 

 

Artiklen er oversat fra engelsk og er udgivet den 26/10/2022 på morningstar.co.uk

Subscribe to Morningstar's daily U.K. newsletter here:

Sign Up

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser