Hvad er egentlig alfa?

Alfa er en almindelig måde at måle et fonds resultat på. Det er derimod ikke en perfekt måde at måle en fondsforvalters dygtighed på lang sigt.

Marco Caprotti 02/09/2022
Facebook Twitter LinkedIn

red line chart

Så hvad er alfa egentlig? Først og fremmest er det det første bogstav i det græske alfabet, og i fondsinvesteringsverdenen forstås det almindeligvis som "merafkast". Men det er meget mere end det.

Morningstars ordliste definerer alfa som en fonds "effektivitet", målt som forskelle mellem faktiske og forventede afkast. Risikoniveauet (beta) er en nøglefaktor.

Alpha er sat som et mål for en leders dygtighed, som ordlisten forklarer: "Alfa måler, hvor godt en leder kan vælge aktier".

"En positiv alfasatsning på, at fonden har præsteret bedre, end dens beta ville forudsige. Omvendt betyder en negativ alfa, at fonden klarede sig dårligere end forventet givet betaen".

Alpha måles også ved gebyrer, hvilket er et vigtigt mål for Morningstar. Det betyder, at fonden skal overvinde sine omkostninger og risici for en positiv alfa.

Alfa er tæt beslægtet med det andet bogstav i det græske alfabet, nemlig beta. Beta måler volatiliteten af en investering i forhold til et markedsindeks. Når indekset stiger, bør en fond med en høj beta (over 1) stige endnu mere. Og det samme burde gælde i den modsatte retning.

 

Hvordan beregnes alfa

Det første du skal gøre er at finde ud af, hvor meget en fond og dens benchmark har i afkast (på månedsbasis) sammenlignet med afkastet af en garanteret risikofri investering (statsobligationer bruges ofte til dette). Du finder derefter det forventede afkast af investeringen ved at gange fondens beta med benchmarkindeksets merafkast. 3-årige alfa- og betadata er tilgængelige på Morningstars hjemmeside under "Rating and Risk" som en del af "Modern Portfolio Theory". Det er normalt udtrykt som et tal snarere end en procentdel.

 

Dette bør du vide om alfa

En højere beta (højere risiko i forhold til et indeks) er ikke nødvendigvis lig med højere alfa (højere afkast for den risiko). En fond med en høj beta kan have en negativ alfa, da den har en højere hindring at overvinde for at slå benchmark.

Ikke alle alfaer er skabt lige. Forskellen mellem fondens faktiske og forventede afkast er dens alfa. Hvis alfaen er positiv, betyder det, at fonden slår det forventede afkast. To fonde kan have samme afkast, men de forskellige risikoniveauer vil føre til forskellige alfaer.

Alfa afhænger af beta. Hvis fonden ikke har en høj korrelation med benchmark-indekset, vil der være begrænset brug af alfa og beta. Dette vil gøre alfa- og betaværdierne upålidelige.

Alfa er ikke fremadskuende, og dens forudsigelsesevne er langt fra garanteret. En fonds høje alfa kan skyldes forvalterens talent, men det kan også være resultatet af succes med timing af aktievalg eller sektorvæddemål. For eksempel klarede hver manager med høj eksponering mod Tesla sig meget godt i 2020, efter at aktien steg mere end 700 %.

Negativ alfa er ikke altid dårlig. Alfa formår ikke at skelne mellem underafkast forårsaget af dårligt aktievalg og underafkast forårsaget af gebyrer. Eksempelvis kan indeksfonde have negative alfaer på grund af gebyrer, selvom disse er relativt lave. Disse fonde kan stadig være værdifulde kernebesiddelser.

 

Nogle vigtige kendetegn ved alfa

Naturligvis vil alle investorer vælge fonde med høj alfa, ikke? Disse giver trods alt højere afkast end gennemsnittet, givet den risiko, de tager.

Mens beta kan forklares med afkast relateret til markedet, er alfa det uforklarlige element, det uklare spørgsmål om investeringens fortræffelighed. Det er derfor, investorer gerne betaler højere gebyrer for aktivt forvaltede fonde, især dem, der drives af "stjerneforvaltere".

For at alfa skal være et pålideligt mål, skal det dog vurderes mod beta. Dette er også en vag foranstaltning, da den ikke skelner mellem årsagerne til underperformance, hvad enten det skyldes høje skatter eller dårlig regeringsførelse. Fordi indeksfondsforvaltere ikke vælger aktier, tilføjer eller trækker de ikke meget værdi og kan underperforme alfaer. Men i absolutte tal kan de overgå aktive ledere konsekvent på lang sigt.

Alpha er også et kortsigtet mål, der kan ændre sig over tid. Høj alfa-managere kan komme ud som genier, eller det er bare rent held. En positiv alfa i dag kan blive en negativ alfa i morgen.

 

Artiklen er oversat fra norsk og er udgivet den 17/08/2022 på morningstar.no

https://www.morningstar.no/no/news/225942/hva-er-egentlig-alfa.aspx

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Marco Caprotti

Marco Caprotti  è Giornalista di Morningstar in Italia.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser