Hvad er faktorinvestering?
Begrebet faktorinvestering er et relativt nyt begreb, som er tæt forbundet med ETF’ers fremtræden på markedet (især i USA), nogle kalder dem strategisk beta eller smart beta, og, selv om de er passive forvaltningsprodukter, har til formål at slå afkastet fra traditionelle indekser eller at reducere risikoen ved disse samme indekser.
Selv om det er et "nyt" koncept på markedet, har det fundament, som det er baseret på, i virkeligheden været kendt i lang tid i den akademiske verden.
Hvad mener vi med faktorinvestering? Det drejer sig om at investere ved så vidt muligt at isolere en eller flere afkastkilder (jeg siger flere, fordi det nyeste inden for faktorinvestering netop er multifaktorinvestering, dvs. investering efter flere faktorer). Hvad er disse afkastkilder? Den akademiske verden er stort set enig i at identificere 6 afkastkilder eller faktorer: værdi, momentum, størrelse, volatilitet, kvalitet og udbytte.
På samme måde som man kan investere på grundlag af specifikke regioner, lande eller sektorer, kan forvaltere også investere i fundamentalt set billige virksomheder (værdi), i virksomheder, der viser bedre relative kortsigtede resultater (momentum), i virksomheder med lav markedsværdi (størrelse), i virksomheder med lav volatilitet eller i virksomheder med høje udbytter.
Hvilke resultater har disse faktorer opnået over tid? Som det fremgår af den vedlagte tabel, afhænger det meget af den periode, man ser på, og om man tager højde for risiko eller ej.
Faktorprofilen
I 1992 introducerede Morningstar Style Box’en som en måde at klassificere aktiefonde på i henhold til størrelsen og investeringsstilen af deres beholdninger. Siden denne stilboks blev indført, har vi gjort fremskridt i vores forståelse af de forskellige faktorer, der forklarer aktieafkast.
Selv om størrelse og eksponering for værdi/vækststil kan være med til at forklare forskellen mellem fondenes langsigtede afkast, fortæller de ikke hele historien. Morningstars faktorprofil er et nyt værktøj, der supplerer stilboksen, og som indeholder yderligere faktorer, der yderligere forklarer fondenes eksponering for veldokumenterede kilder til langsigtede afkast på lang sigt.
Morningstars faktorprofil giver et øjebliksbillede af en fonds eksponering for syv forskellige faktorer. Disse faktorer er fælles egenskaber ved aktier, som kan være med til at forklare deres langsigtede afkast i forhold til markedet. Som vi nævnte i begyndelsen af denne artikel, er hver af disse faktorer blevet veldokumenteret og undersøgt i den akademiske verden og anvendt af investeringsprofessionelle.
Hvordan kan investorer bruge faktorprofilen?
Investorerne kan bruge Morningstar Factor Profile til bedre at forstå de forskellige afkastkilder, som aktiefonde giver, og til at vurdere, hvor effektivt de er eksponeret for dem.
Når en fond betragtes isoleret, kan faktorprofilen bruges som et kontrolværktøj. Stemmer fondens faktoreksponering overens med den måde, som forvalteren beskriver sin investeringstilgang? Fanger en strategisk betafond den faktor, som den sigter mod at opnå?
Faktorprofilen kan også være nyttige ved sammenligning af lignende fonde.
I sidste ende er der meget mere i aktieinvestering end simpelt forskellen mellem værdi og vækst.