Er en 60/40-portefølje stadig fornuftig?

Har 60/40-porteføljen stået sin prøve gennem tiden? Det mener vi

Jocelyn Jovene 07/10/2021
Facebook Twitter LinkedIn

u turn road sign

Når fremtiden er usikker, er diversificering nøglen. Dette har været mantraet for mange en investor, og især dem, der favoriserer en såkaldt 60/40 portefølje (en som har 60% aktier og 40% obligationer). Også kendt som en balanceret portefølje, dette er grundlaget for en række strategier, der er brugt både af professionelle og individuelle investorer rundt om i verden. 

 

I løbet af første kvartal af 2020 ville en amerikansk investor med en simpel 60/40 have lidt et af de største nedslag siden 60'erne, ifølge en Goldman Sachs forskningsrapport, der blev offentliggjort i april. "*Efter et årti med meget stærke risikojusterede afkast for balancerede porteføljer, understøttet af et kombineret bull-marked for aktier og obligationer, men negative aktie/obligations-korrelationer", står det i rapporten.

Og selv om denne balancerede portefølje havde et vanskeligt første kvartal i 2020, er dens afkast efterfølgende blevet forbedret, da aktiernes overpræstation (på globalt plan) har opvejet de dårligere afkast fra obligationer. Jason Kephart, senioranalytiker hos Morningstar, udtalte for nylig: "Ironisk nok for 60/40-dommedagsprofeterne har de samme faktorer, der fik renterne til at stige, også ansporet stærke aktieafkast, der mere end oversteg tabene i obligationsporteføljen."

 

Ikke et typisk økonomisk opsving

Dette kommer måske ikke som en fuldstændig overraskelse. I et typisk økonomisk opsving har rentekurven tendens til at blive stejlere, og aktieafkastet forbedres normalt.

Alligevel kan det faktum, at både obligations- og aktiemarkederne er dyre, undre nogle investorer. Når værdiansættelserne er høje for begge aktivklasser, er det forventede fremtidige afkast lavt, og risikoen for nedskrivninger stiger potentielt. Sammenbruddet på finansmarkederne sidste år var et smerteligt eksempel på dette.

Dette forvirrende miljø har eksisteret i et stykke tid nu. Er der derfor ikke en risiko for en højere korrelation mellem obligationer og aktier, som ville underminere en af de vigtigste attraktioner ved en abalanceret portefølje?

År efter år har det meget lave rentemiljø, der er skabt af centralbankerne, tvunget mange investorer til at øge deres risikoeksponering i et forsøg på at finde mere anstændige afkast. Nogle investorer har endda byttet risiko for illikviditet og har vendt sig mod alternative aktivklasser såsom Private Equity, reale aktiver (f.eks. infrastruktur), fastforrentede aktiver med højere afkast (high yield, emerging debt) eller mere risikable aktiver såsom kryptovalutaer.

"Denne fristelse til at øge eksponeringen mod mindre likvide aktivklasser for at finde indkomst og kompensere for det lavere afkast fra traditionelle aktivklasser er risikabel", siger Clemence Dachicourt, senior porteføljeforvalter hos Morningstar Investment Management Europe. "Over tid har obligationer vist, at de stadig kan spille en rolle i forbindelse med risikospredning og være en sikker havn for porteføljer", tilføjer hun.

 

Glem ikke at diversificere

Pointen med 60/40-porteføljen er, at den er balanceret, og at hvis en del af porteføljen har en dårlig udvikling, bør den anden side kompensere for det. Dette er noget, der har udspillet for investorerne gang på gang. "Første kvartal af 2021 viste, at selv det værste kvartal for amerikanske investment grade-obligationer i de sidste 20 år ikke var nok til at afspore den klassiske 60/40-portefølje", siger Kephart.

Så hvad er konklusionen for investorerne? Så længe korrelationen mellem de traditionelle aktivklasser ikke ændrer sig dramatisk, giver det stadig mening at have en 60/40-portefølje.

Det betyder ikke, at investorerne ikke bør overveje nogle alternative aktivklasser, men det er sandsynligvis bedre at holde sådanne ting i marginalerne og holde kernen af din portefølje i mere almindelige aktier og obligationer. Diversificering betyder ikke blot at sprede sine penge over mange forskellige typer aktiver, men kan også findes inden for aktier og obligationer ved at investere i forskellige regioner, sektorer.

De vigtigste risici, som enhver investor altid bør have for øje, er det permanente tab af kapital og tab af købekraft (noget, der er særlig vigtigt i øjeblikket, hvor investorerne forbereder sig på stigende inflation). Så længe 60/40-porteføljen opfylder kravene, hvilket har været tilfældet indtil nu, er den stadig relevant.

 

 

Artiklen er oversat fra engelsk og er oprindeligt udgivet 24/06/2021 på Morningstar.co.uk

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jocelyn Jovene  is Senior Financial Analyst and Senior Editor for Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser