Mange investorer i danske pensionsselskaber sparer i dag op i de såkaldte markedsrenteprodukter, og især livscyklusprodukter er blevet populære. Investorernes øgede interesse for markedsrente står i kontrast til tidligere, hvor hovedparten foretrak det hidtil traditionelle pensionsprodukt kaldet gennemsnitsrente.
Gennemsnitsrente indebærer en fast garanteret ydelse af opsparingen, når pensionsopsparerne senere pensioneres, og opsparingen forrentes årligt med en kontorente. Konkurrencen mellem pensionsselskaberne er ofte gået på kontorenten, og hvor attraktiv den kunne blive i forhold til konkurrenterne. Selvom aktiemarkederne havde været igennem en turbulent periode med kursfald blev pensionsopsparingen alligevel forrentet med en kontorente på fx 4 pct. Gennemsnitsrente giver investorerne en årlig positiv forrentning af opsparingen år efter år, uanset tilstanden på finansmarkederne. Det kan lade sig gøre fordi produktet er bygget op om en udjævningsmekanisme efter princippet ’lægge til side i gode tider til dårlige tider’.
I dag er billedet anderledes. Mange pensionsopsparere vælger i dag markedsrenteprodukter, når nye pensionsindbetalinger investeres, og mange har måske endda omlagt opsparingen fra gennemsnitsrente til markedsrente. Tal fra pensionsselskabernes brancheorganisation viser kraftig vækst i markedsrente, som på 10 år er vokset fra en markedsandel fra 3 pct. til 28 pct. af pensionsmarkedet ved udgangen af 2014. Det svarer til 740 mia. kr. investeret i markedsrente i 2014 mod 33 mia. kr. i 2004.
Forskellen mellem produkterne er ganske synlig for i markedsrente bærer investorerne den fulde markedsrisiko. Det ligger nærmest i navnet. Stiger aktiemarkederne fx 10 pct. over en given periode forrentes investorernes pensionsopsparing med nogenlunde samme afkast for del af opsparingen, der er investeret i aktier. Det betyder omvendt også, at hvis aktierne falder 10 pct. vil værdien af pensionsopsparingen falde tilsvarende for aktiedelen.
I årets første to måneder tabte flere markedsrenteprodukter op til ca. 7 pct. i værdi – et tab som slog i direkte igennem på værdien af opsparingen. Det er i modsætning til gennemsnitsrente, hvor investorerne er sikret en årlig positiv kontorente uanset udviklingen på finansmarkederne.
Større behov for transparens
Investorerne bærer selv den fulde markedsrisiko i markedsrente og det stiller større krav til pensionsselskabernes åbenhed og transparens om produkterne. Behovet for gennemsigtighed er som sådan ikke nyt, men i gennemsnitsrente kunne investorerne være mindre bekymrede om selskabets evne til at skabe attraktive investeringsafkast, så længe de blot fik tilskrevet en attraktiv kontorente.
Konkurrencen på markedet betød at kontorenten hos nogle pensionsselskaber måske ikke altid stod mål med investeringsafkastet. Men i markedsrente, hvor kunden bærer det fulde ansvar for selskabernes præstationer, kan man ikke bare læne sig tilbage for gode såvel som dårlige præstationer slår nu direkte igennem på værdien af opsparingen.
Morningstars afkastanalyse af markedsrenteprodukter er en sammenligning af investorerne opnåede afkast ved at investere i bl.a. pensionsselskabernes livscyklusprodukter. Produkterne er inddelt efter år til pensionering og risikotolerancerne høj, middel eller lav risiko. Derved giver analysen et præcist billede af, hvordan investorernes opsparing er blevet forrentet på identiske profiler på tværs af selskaberne.
Det enkelte pensionsselskab vurderer og lægger sig fast på, hvilken aktivsammensætning, der er den mest hensigtsmæssige for investorerne i hver profil. Derfor vil sammensætningen mellem aktier, obligationer eller alternative investeringer variere fra selskab til selskab, ligesom fx beslutningen om valutaafdækning, valg af kapitalforvaltere, sammensætning af underliggende aktivklasser ligeledes kan variere.
Det er det enkelte pensionsselskab som træffer disse beslutninger. Analysen er derfor en sammenligning af investeringsbeslutningerne i pensionsselskaberne, og hvordan deres respektive investeringsvalg påvirker opsparernes afkast relativt til markedets øvrige pensionsselskaber.
Udover kommercielle selskaber indgår flere arbejdsmarkedspensioner med i analysen. Det er PensionDanmark, Sampension, Industriens Pension & Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD). Morningstar har valgt fem tidshorisonter, 30, 20, 15, 10 og 5 år, efter år til pensionering og beregner afkast og andre nøgletal for selskabernes livscyklusprodukter. Tabellen her på siden viser en sammenligning af afkast for livscyklusprofilen med middel risiko og 20 år til pensionering. Profilen vil typisk afspejle afkast for pensionsopsparere i midten af 40’erne.
Investorer i plus trods uro
2016 blev kickstartet med markedsuro og kursfald og i særdeleshed risikofyldte aktiver blev negativt påvirket. Pensionsselskabernes markredsrenteprodukter blev også ramt af udviklingen og det slog igennem i form af negative afkast.
Senere rettede markederne sig dog, men i forsommeren var der igen uro i forlængelse briternes nej til Storbritanniens fortsatte medlemskab af EU. Valgresultatet i juni udløste finansiel uro med markante bevægelser på valuta-, aktie-, og obligationsmarkederne. Det engelske pund dykkede til laveste niveau i mange år over for dollaren, aktierne vendte pilen ned og valgresultatet forstærkede efterspørgslen efter obligationer og lagde fornyet nedadgående pres på de i forvejen lave renter.
Ikke desto mindre vendte investorernes optimisme tilbage, da forskrækkelsen over valgresultatet først havde fortaget sig. Det betyder, at alle pensionsselskabernes markedsrenteprodukter ved udgangen af august er i plus for hele 2016.
Året har budt på bratte kursfald på kort tid, men for hovedparten af investorerne er pensionsopsparing langsigtet, og man bør være varsom med ikke at overreagere på midlertidig finansiel uro. Livscyklusprodukter indebærer en løbende tilpasning af risikoen i takt med at pensionsalderen nærmer sig og derfor er behovet for at agere på baggrund af uroen mindre presserende. I øvrigt har man overladt forvaltningen af opsparingen til pensionsselskabet og dermed også beslutningen om, hvorvidt uroen giver anledning til eventuelle porteføljejusteringer.