Faktaark Portefølje 1 - Vanguard, iShares & Sparinvest
Faktaark Portefølje 2 - iShares & Sparinvest
Faktaark Portefølje 3 - Ren Dansk Sammensætning
Performanceoverblik - Porteføljer & Balancerede fonde
Aktiemarkederne kom skidt fra start i 2016. Der blev lagt ud med tab i niveauet 5 pct. i januar, mens februar for hovedparten af markederne også bød på negative, men dog mere begrænsede minusser. I marts var en vis optimisme genetableret og mange aktiemarkeder – og i særdeles emerging markets – endte i plus. Alt i alt resulterede udviklingen i et minus på knap 5 pct. for globale aktier i første kvartal.
Investorernes pessimisme fik til gengæld en positiv afsmitning på mindre risikofyldte investeringer. Danske statsobligationer gav pæne afkast i kvartalet og des længere løbetid på obligationerne des bedre afkast. Emerging markets obligationer og virksomhedsobligationer steg også i kvartalet og alt i alt blev det tre ganske gode måneder for obligationsinvestorerne.
Udviklingen i kvartalet understreger vigtigheden af ikke at lægge alle æg i samme kurv, men derimod investere bredt på flere aktivklasser. Fordelingen på aktivklasserne bør være afstemt med investors afkastkrav, risikoprofil og eventuelle særlige faktorer med betydning for sammensætning. Det vil være et godt udgangspunkt til at bygge porteføljen op om flere aktivklasser, som giver den nødvendige risikospredning.
Investeringsforeninger er en uovertruffen genvej til en bred eksponering. Antallet af aktivklasser kan variere fra investor til investor, men en god håndfuld eller deromkring fordelt over korte danske obligationer, emerging markets til hjemlige aktier vil være passende for de fleste.
Fokus på bred og billig sammensætning
Morningstar har løbende sat fokus på, hvordan forskellige fonde kan kombineres til porteføljer spredt på flere tusinde underliggende værdipapirer med eksponering til forskellige aktivklasser, regioner, sektorer, kreditkvalitet m.m. Udover bred eksponering på mange værdipapirer og aktivklasser er udgangspunktet en sammensætning til færrest mulige omkostninger.
Fondene kombineres så porteføljerne indeholder 50 pct. aktier og 50 pct. obligationer. Aktivallokeringen vil typisk matche de flestes investorers behov for spredning på forskellige aktivklasser og værdipapirer. Fordelingen mellem aktier og obligationer vil ofte være kategoriseret som en portefølje med middel risiko.
Selvom ambitionen er én portefølje ender vi med tre porteføljekombinationer. Beskatningen af private investorers almindelige opsparing varierer – alt efter om investorerne vælger danske eller udenlandske fonde (herunder exchange traded funds - ETF’ere). Sidstnævnte, ETF’ere, er i en omkostningsmæssig betragtning relevante at inddrage i porteføljekombinationerne, da de typisk er billigere end mange danske fonde.
Investors privatøkonomi påvirker valg
De to første porteføljer indeholder – udover danske fonde – også ETF’ere, mens den tredje udelukkende er kombineret af danske fonde. Ved almindelig opsparing (dvs. ikke pensionsopsparing eller lign.) kan det ikke entydigt konkluderes om en portefølje med eller uden ETF’ere skattemæssigt er mest fordelagtig for investor. Konklusionen beror bl.a. på investors økonomiske og personlige forhold, men også afkastudviklingen i perioden.
Ved pensionsopsparing er valget mellem danske og udenlandske fonde uden betydning og dermed også valget mellem de tre porteføljer.
Portefølje 1 og 2 adskiller sig i sammensætningen af aktiefonde, hvor kombinationen i sidstnævnte giver mulighed for justering af eksponeringen til emerging markets. ETF’erne i portefølje 2 er tilgængelig på flere børser, så afhængigt af hvilke børser netbanken giver adgang til, kan denne være mere relevant, idet aktie-ETF’en i portefølje 1 kun handles på London-børsen.
Portefølje 3 kan være at foretrække, hvis investor opkræves ekstra gebyrer for opbevaring af udenlandske fonde i værdipapirdepotet i banken. Gebyrer som nemt kan erodere gevinsten ved de typisk billigere udenlandske fonde i portefølje 1 og 2.
Omkostningsprocenterne på porteføljerne er aktuelt 0,25 pct. og 0,23 pct. for de første to og 0,42 pct. for den tredje. Prisen i sidstnævnte er faldet qua lavere omkostninger i Maj Invest Globale Obligationer, men porteføljen er fortsat dyrest. Prisen er dog konkurrencedygtig i forhold til hvad balancerede fonde traditionelt koster (1,22 pct. i snit for hjemlige balancerede fonde med moderat risiko).
Fondene i porteføljerne er valgt med henblik på at dække behovet for aktivallokeringen, men derudover er prisen det primære parameter. Derfor kan porteføljerne blive justeret over tid, hvis andre og mere attraktive fonde bliver tilgængelige herhjemme, og justeringen skønnes hensigtsmæssig. Ved årsskiftet 2015/16 justerede vi portefølje 3, idet en af obligationsfondene hævede dens løbende omkostninger med 75 pct. I samme omgang blev Nordea Invest Globale Aktier Indeks inkluderet, således at alle porteføljens fonde er børsnoterede.
Porteføljerne blev etableret 30. juni 2014 og kvartalsvist bringer vi en opdatering på udviklingen. Tabellen på siden viser sammensætningen af porteføljerne, herunder fordelingen af underliggende fonde, samt status på afkastudviklingen og andre relevant porteføljefakta.
Obligationer gav bunden
Som finansmarkederne udviklede sig i årets første måneder blev kvartalsafkastet -1,36 til -1,78 pct. for de tre porteføljer. Portefølje 1 og 2, som ligner hinanden mest, gav stort set identiske afkast, mens portefølje 3 gav lidt lavere afkast i kvartalet end de to første. Portefølje 3 klarede sig bedre i kvartalet på aktiesiden sammenlignet med 1 og 2, men obligationsfondene omvendt haltede lidt efter, bl.a. grundet fravær af en dedikeret fond med fokus på europæiske statsobligationer.
Siden starten i sommeren 2014 er de tre porteføljers totale afkast i intervallet 9,7 pct. (portefølje 3) og op til 11,2 pct. for portefølje 1 og 2. Til sammenligning er median-afkastet 9,4 pct. siden porteføljernes opstart (30. juni 2014) for danske balancerede fonde med moderat risiko. Alle tre porteføljer klarer sig dermed bedre end flertallet. Skæringen for at være i top 25 pct. er 10,8 pct. i afkast.
De balancerede danske fonde med moderat risiko er alle aktivt forvaltede. For dem kan disse prisbillige eksempler være en bedre proxy for end deres respektive benchmark, da disse er uden omkostninger, mens investorerne i praksis sjældent vil kunne undgå omkostninger.