Emerging markets obligationer ramt af tilbagesalg og kursfald

En af de senere års populære aktivklasser er ramt af modvind i form af kurstab og tilbagesalg fra investorerne.

Facebook Twitter LinkedIn

Obligationer fra de nye markeder er blandt de mere aggressive og risikofyldte obligationer, og trods et afkast-comeback i oktober, blev tredje kvartal en smertefuld reminder til investorerne om at risikoen er anderledes end i fx danske statsobligationer.

Tabellen på siden viser fire indeks som afspejler udviklingen i emerging markets obligationer på både korte og længere horisonter. JPM EMBI Global Diversified er en proxy for obligationer i såkaldt hård valuta, typisk dollars. I fonde med mange dollarobligationer undgår man ofte de værste valutasvingninger, da valutakursrisikoen typisk afdækkes, så her er det alene afkastet fra obligationerne der satses på. Målt på antal fonde og markedsværdien i fondene er obligationerne i hård valuta de mest populære hos investorerne – både herhjemme og i udlandet.

JPM GBI-EM er et indeks for obligationer udstedt i landenes egen lokale valuta. I sådanne obligationer vil man også satse på at landenes egen valuta styrkes som supplement til det egentlig obligationsafkast. Derfor vil fonde med fokus på denne type obligationer sædvanligvis ikke foretage valutaafdækning. Denne aktivklasse er den næstmest udbredte blandt investorerne.

Indekset JPM CEMBI fokuserer på virksomhedsobligationer fra højrentelandene og oftest er de udstedt i dollars. Sådanne virksomhedsobligationer er et relativt nyere investeringsfokus og herhjemme er der blot enkelte fonde med dette fokus. Flere fonde kombinerer desuden de forskellige typer af højrenteobligationer.

For år tilbage var obligationerne fra højrentelande attraktive med pæne afkast og investorerne flokkedes om en bid af kagen. De senere år har vist sig anderledes vanskelige for aktivklassen, og især obligationer i lokal valuta er blevet påvirket negativt. Obligationerne er påvirket af bl.a. aftagende kinesisk vækst, olieprisens deroute og prisfald i råvarer generelt, politisk ustabilitet i visse lande og udsigt til rentestigninger i USA.

Konsekvensen har været at investorerne i stor stil er gået ud af emerging markets obligationer. Bare i de seneste tre måneder er det globale tilbagesalg 131 mia. kr. og for hele året er beløbet endnu større. Udsalget er med til at presse obligationskurserne ned, og især obligationer i lokal valuta er ramt negativt. Obligationer i hård valuta, der ofte er i dollars, er ikke påvirket i samme omfang, idet den amerikanske dollar er blevet styrket, og dermed holdt en hånd under det egentlige obligationsafkast.

Tendensen hos danske investorer er i tråd med den globale trend og danske fonde i aktivklassen er også ramt af tilbagesalg i de seneste måneder. For den typiske danske investor vægter emerging markets obligationer ca. 4,4 pct. i porteføljen.

Selvom kurskløene i denne omgang især er gået til fonde med lokal valuta obligationerne betyder det ikke, at dem med fokus på obligationer (både statsobligationer og virksomhedsobligationer) i hård valuta ikke også kan rammes negativt. Det skyldes bl.a. at disse fonde ofte er tungere eksponeret mod mindre likvide obligationer og kreditværdige lande som fx Venezuela og Ukraine.

Der er generelt også mindre likviditet i virksomhedsobligationer fra emerging markets, som desuden ofte vil være udstedt og koncentreret omkring finanssektoren, olie og andre energi-relaterede virksomheder. I 2008 faldt denne type obligationer betydeligt mere end dem i lokal valuta.

Den langsigtede historik viser at det risikojusterede afkast kan øges, når obligationer fra højrentelandene inkluderes i porteføljen. Man skal dog også være bevidst om den højere risiko, og over kortere perioder kan effekten være mindre gunstig, hvilket den seneste periode er et glimrende eksempel på.

 

-

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser