Cirka 700 mia. kroner er hvad private danske investorer i øjeblikket har investeret i danske investeringsfonde. Beløbet er vokset betydeligt igennem mange år dels som følge af afkastudviklingen i fondene, men også fordi investorerne til stadighed fortsætter med at købe flere investeringsbeviser.
I år er ingen undtagelse. Knap 13 mia. kr. er yderligere investeret i fondene i år til og med juli. Det svarer til en formuevækst på ca. 2 pct. ud fra fondenes formue ved årsskiftet. Baseret på helt overordnede tal ligger væksten i obligationsfonde og balancerede fonde. De to aktivklasser er vokset med henholdsvis 20 mia. og 5 mia. kr. Omvendt er investorernes appetit på mere risikofyldte aktiver aftaget, idet der er solgt ud af investeringsbeviser i aktiefonde for 12,7 mia. kr. siden årets start.
Tager vi et skridt længere ned i tallene kan vi se, at det i vid udstrækning er investorerne i Danske Invest, der nu er mere nervøse for den kommende udvikling på aktiemarkederne. For ser vi bort fra investorernes køb og salg af investeringsbeviser i Danske Invest er der overordnet set nettokøb i aktiefondene fra landets øvrige investeringsforeninger.
Danske Invest Flexinvest
I Danske Invest er det især Flexinvest-fondene, hvori der er sket markante omlægninger. Fondene benyttes bl.a. til Flexinvest Fri – et porteføljeplejekoncept som Danske Bank tilbyder kunder med en opsparing på mindst 100.000 kr. Konceptet indebærer bl.a. daglig overvågning af kundernes investeringer, gennemførelse af investeringer og omlægninger i kundernes depot og underliggende investeringsfonde.
Ved udgangen af juli var den samlede formue ca. 53 mia. kr. i fondene, der bl.a. anvendes i Flexinvest porteføljepleje-konceptet. Ifølge Morningstars estimater blev der i juli omlagt for ca. 9 mia. kr. i disse fonde Der blev investeret i korte obligationer for 9 mia. og tilsvarende solgt ud af aktiebeholdningen for ca. 3,4 mia. og udenlandske obligationer for 5,5 mia. kr.
Kunderne kan vælge blandt flere investeringsprofiler i Flexinvest Fri konceptet. Omlægningerne i juli betyder, at aktieeksponeringen for den typiske investor i konceptet alt andet lige er i niveauet 23 pct. Resten er investeret i obligationer, og korte obligationer udgør nu omtrent halvdelen af den typiske investors portefølje.
Investorernes interesse for standardiserede koncepter for porteføljepleje er vokset i de senere år. Morningstar estimerer, at der i år er tilført knap 4 mia. kr. til Flexinvest-fondene under konceptet i Danske Bank.
Porteføljepleje hitter også hos Nordea
Målt på formuevæksten er kunderne i Nordea ligeledes begejstrede for porteføljeplejekoncepter. Nordea Invest er leverandør (via såkaldte porteføljefonde) af underliggende fonde til konceptet i Nordea, og investorerne kan ligeledes vælge mellem forskellige investeringsprofiler.
Alene i år er formuen i porteføljefondene fra Nordea Invest vokset godt 6 mia. kr. takket være nye indskud fra investorerne. Selvom konceptet har færre år på bagen end Flexinvest-fondene fra Danske Invest er formuen nu 47 mia. kr. og tæt på at matche formuen i konceptet fra Danske Bank.
Umiddelbart tyder formuesammensætningen i porteføljefondene fra Nordea Invest på en større risikovillighed. Morningstar estimerer, at ca. 40 pct. af formuen er investeret i aktier, og 10 pct. i korte obligationer. Selvom investorerne kan vælge blandt flere forskellige porteføljesammensætninger er estimaterne en proxy for, hvordan den typiske investor er investeret.
Vækst hos BankInvest og Maj Invest
BankInvest og Maj Invest er ligeledes to foreninger med ganske solid vækst i år. Knap 6 mia. kr. estimerer vi væksten til i BankInvest. De største flow er gået til obligationsfondene, men også foreningens aktiefonde er efterspurgt af investorerne.
I Maj Invest er det fortrinsvist aktiefondene, der løber med investorernes opmærksomhed, og i særdeleshed Maj Invest Value Aktier. 1,4 mia. kr. er kommet til i år i nye penge fra investorerne. Det er en formuevækst på 26 pct. i valuefonden fra Maj Invest.
I modsatte ende af tabellen over foreninger med tilbagesalg i år finder vi de traditionelle fonde under Danske Invest og Nordea Invest. Det kan hænge sammen med at investorerne i højere grad end tidligere efterspørger deciderede porteføljeplejeprodukter, og derfor ikke længere efterspørger netop disse fonde. Fondene kan dog alligevel indirekte blive anvendt i plejeprodukterne, såfremt plejefondene investerer i en eller flere af fondene.
Formuepleje, Gudme Raaschou Invest og Sydinvest er ligeledes foreninger med samlet tilbagesalg i år, som vi estimerer til godt 1 mia. kr. i hver af foreningerne.