Morningstars rating af investeringsforeninger beregnes og opdateres hver eneste måned. April-ratingen var den første efter landets næststørste investeringsforening, Nordea Invest, kort efter påske offentliggjorde deres beslutning om at reducere omkostningerne i samtlige fonde under investeringsforeningen. Belønningen – her i form af bedre ratings – udeblev ikke og Nordea Invest avancerer tilstrækkelig til at passere stort set samtlige konkurrenter på Morningstars månedlige rangliste over hjemlige investeringsforeninger.
Kun Maj Invest er aktuelt bedre rangeret end Nordea Invest. Baseret på april-ratingen blev det samlede rating-snit for Nordea Invest 3,83 Morningstar stjerner. Det er 0,16 stjerner mere end måneden forinden. Maj Invest gik ligeledes frem i april-ratingen og uden denne fremgang ville Nordea Invest faktisk være helt i front i feltet foran samtlige konkurrenter. Rating-snittet for Maj Invest blev 4,00 i april – en fremgang fra 3,71 Morningstar stjerner i marts.
Fremgangen hos begge foreninger skal desuden ses i lyset af at hele 47 fonde indgår i rating-snittet hos Nordea Invest, mens Maj Invest ’blot’ skal bevare en høj kvalitet i syv fonde. Hver femte fond fra Nordea Invest med reducerede omkostninger forbedrer ratingen i denne måned, og ingen øvrige fonde på fondspaletten i Nordea Invest oplever tilbagegang. To fonde hos Maj Invest går frem i forhold til forrige måned og ingen fonde mister stjerner.
Månedens resultat understreger betydningen af, at investorerne bør fokusere på omkostninger og ikke betale mere end højst nødvendigt. Hver eneste krone sparet i omkostninger udmønter sig i tilsvarende højere afkast, og derfor er en skarp omkostningsfokusering blandt de nemmeste genveje til at øge afkastet.
Omkostningen, som Nordea Invest helt har fjernet, er tegningsprovisionen, der traditionelt er den største enkeltpost i emissionstillægget. Derudover sløjfede Nordea Invest en mindre post i emissionstillægget, som dækkede markedsføringsudgifter. Alt i alt betyder det for investorerne, at det er blevet betydeligt billigere at købe fondene. Fordelen kommer til udtryk ved, at det øjeblikkelige tab i købssituationen reduceres eftersom at den overkurs investorerne hidtil har betalt i købsøjeblikket nu er reduceret betydeligt. I de fleste af aktiefondene fra Nordea Invest undgår investorerne nu initiale købsomkostninger på 1,4 pct. og lidt mindre i obligationsfondene.
Enkelte andre foreninger er fulgt med i kølvandet på Nordea Invest og fjernet tegningsprovisionen midlertidig i nogle få udvalgte fonde, mens andre gennemfører permanente reduktioner, men igen i en begrænset del af fondsudbuddet.
Kun permanente prisreduktioner får effekt på ratingen. Eftersom ingen andre investeringsforeninger endnu er fulgt med Nordea Invest og sløjfet tegningsprovisionen på hele fondspaletten, opnår de øvrige ikke samme effekt på rating-snittet, som det er tilfældet i Nordea Invest.
Mens reduktionerne i Nordea Invest omfatter alle foreningens fonde er landets største forening, Danske Invest, endnu ikke fulgt trop med tilsvarende prisreduktioner. Ifølge Morningstars oplysninger er det indtil videre blevet til midlertidige prisreduktioner i fire fonde fra Danske Invest, hvoraf prisen justeres tilbage til det oprindelige niveau ved udgangen af denne måned i to fonde.
Morningstar estimerer, at såfremt Danske Invest følger i fodsporet på Nordea Invest og fjerner tegningsprovisionen i alle fonde, vil der være mulighed for, at foreningen kan rykke forbi Nordea Invest igen på foreningsranglisten – og kun være overgået af Maj Invest.
Elementer i ratingen
Meget forenklet består ratingen af fire elementer. Først sammenlignes fondene på afkastet, og sammenligningen sker indenfor Morningstar kategorierne. Afkastet er beregnet på indre værdi – det vil sige efter fondenes løbende omkostninger.
Dernæst korrigeres afkastet for omkostningerne forbundet med at investorerne køber og sælger fondene (emissionstillæg og indløsningsfradrag). Herefter beregnes afkastet over den risikofri rente, da investorerne altid som alternativ til en risikofyldt fond kan vælge en risikofri portefølje.
Endelig korrigeres for risikoen, således at mindre risikofyldte fonde opnår en fordel relativt til fonde med højere risiko. Risikoelementet er bygget op omkring en antagelse om, at investorerne bedre kan acceptere risiko forbundet med positive afkast frem for risiko knyttet til negative afkast. Derfor straffes risiko beslægtet med negative afkast hårdere end hvis risikoen var relateret til positive afkast.
Det er i korrektionen for emissionstillægget at fjernelsen af tegningsprovision får effekt. I forrige rangliste gik Nordea Invest frem med 0,08 Morningstar stjerner i denne korrektion, men med reducerede emissionstillæg springer Nordea Invest nu 0,36 stjerner i den nyeste opgørelse. Ingen andre foreninger kan matche samme fremgang i netop dette element af ratingen.
Udover Maj Invest og Nordea Invest i front på foreningsranglisten går de følgende placeringer til henholdsvis Skagen Fondene, Jyske Invest og Danske Invest. I modsatte ende af tabellen er Handelsinvest dårligst placerede forening efterfulgt af Sparinvest. De to er eneste danske foreninger med rating-snit under det europæiske gennemsnit på 3 Morningstar stjerner.
På landeranglisten er Danmark to’er med rating-snit på 3,49 stjerner – en mindre fremgang i forhold til marts. Holland er stadig bedst placeret på den europæiske landerangliste med et rating-snit på 3,63 Morningstar stjerner.