Faktaark Portefølje 1 - Vanguard, iShares & Sparinvest
Faktaark Portefølje 2 - iShares & Sparinvest
Faktaark Portefølje 3 - Ren Dansk Sammensætning
Performanceoverblik - Porteføljer & Balancerede fonde
I sommers konstruerede Morningstar tre porteføljer med det formål at synliggøre, hvordan ganske få fonde kan kombineres til en global spredning på flere tusinde værdipapirer. Porteføljerne er en balanceret kombination af aktie- og obligationsfonde med bred eksponering på regioner, sektorer, værdipapirer m.m. Udover den brede eksponering er fokus at holde omkostningerne i porteføljerne så lave som mulige.
Alle byggeklodserne (de underliggende fonde) i de tre porteføljer er tilgængelige for private investorer – enten via almindelig fri opsparing eller pensionsopsparing. Dog skal man være opmærksom på den skattemæssige forskelsbehandling for alm. fri opsparing mellem nogle af byggeklodserne i de tre porteføljer. ETF’erne i portefølje 1 og 2 skal investorerne opgøre efter andre skatteregler end dem traditionelle udbyttebetalende danske fonde er omfattet af. Portefølje 3 indeholder kun fonde af sidstnævnte karakter. Forskellen mellem de to første er primært hvilke børser, som giver adgang til de anvendte ETF’ere.
Hensigten er tre meget identiske porteføljer (bortset fra de centrale forskelle beskrevet herover). De to førstnævnte giver begge adgang til omkring 5.500 underliggende værdipapirer og den tredje indeholder knap 1.700 værdipapirer. Strategierne er overvejende passivt forvaltet med 50 pct. aktieeksponering og 50 pct. obligationer med høj kreditkvalitet – fortrinsvist danske stats- og realkreditobligationer samt europæiske stats- og virksomhedsobligationer.
Omkostningsprocenten i porteføljerne er henholdsvis 0,25 pct., 0,23 pct. og 0,44 pct. Sidstnævnte, som kun indeholder danske fonde, er dyrere end de to øvrige. Det skyldes, at de danske fonde ikke er prisfastsat ligeså konkurrencedygtigt som deres udenlandske modstykker. I forhold til hvad balancerede fonde med moderat risiko fra danske investeringsforeninger i øvrigt koster, så er prisen på denne portefølje dog fortsat konkurrencedygtig.
Porteføljerne blev etableret ved udgangen af første halvår 2014. Vi gør her status på, hvordan det er gået dem i sidste halvdel af 2014.
Aktier bedst i 2. halvår
Aktiedelen i porteføljerne er koncentreret om en bred spredning på veludviklede lande, emerging markets og danske aktier. I udgangspunktet vil veludviklede lande udgøre 80 pct. af aktiedelen, emerging markets 10 pct. og allokeringen til danske aktier er ligeledes 10 pct. Veludviklede lande steg knap 12 pct. i halvåret, emerging markets ca. 4 pct. og danske aktier endte i beskedent minus på ca. 0,5 pct. Afkastet i porteføljernes aktiedel blev henholdsvis 10,5 pct., 10,6 pct. og 9,5 pct. Dermed gav aktierne det bedste bidrag til det samlede afkast i halvåret.
Aktieafkastet i portefølje 3 ligger ca. 1 pct. point under de to øvrige. Forklaringen skal dels findes i at porteføljen er relativt dyrere end de to øvrige, men også at ETF’erne i portefølje 1 og 2 handles over indre værdi, og dermed bidrager med et større afkast til porteføljen.
Fondenes replikering op mod deres respektive indeks – dvs. hvor tæt følger de deres indeks – var overordnet fornuftig i halvåret. Sparinvest INDEX OMX C20 Capped udgør den danske aktieallokering i alle tre porteføljer, og halvårets underperformance blev 0,2 pct. point. Det er i tråd med – og faktisk en anelse bedre – end den forventede performance, når der tages højde for dens løbende årlige omkostninger på 0,5 pct.
I portefølje 3 opnås den globale aktieeksponering ved Nykredit Invest Globale Aktier Basis for veludviklede lande og emerging markets via Sparinvest INDEX Emerging Markets. Nykredit-fondens performance i halvåret er 0,21 pct. point under benchmark, hvilket stemmer fint overens – og lidt bedre endda - med dens omkostningsniveau. Emerging Markets eksponeringen via Sparindex lå 0,5 pct. point under benchmark, men det var mere end hvad der umiddelbart kan forklares ved omkostningerne. Aktie-ETF’erne i portefølje 1 og 2 performede bedre end benchmark.
Europæiske statsobligationer bidrog bedst
Obligationsporteføljerne er sammensat med hovedfokus på en kerne af danske stats- og realkreditobligationer og sekundært europæiske statsobligationer. Derudover indgår virksomhedsobligationer med høj kreditkvalitet også i porteføljen, men i mindre målestok end de to øvrige rentebærende aktivklasser.
I portefølje 1 og 2 er obligationsdelen ens og her blev afkastet 2,8 pct. i halvåret. Bedste bidragsyder var europæiske statsobligationer (+5,6 pct.) efterfulgt af virksomhedsobligationer af høj kreditkvalitet (+3,2 pct.). Obligationer med ekstra god sikkerhed (covered bonds) steg 2,8 pct. i halvåret, mens laveste bidrag var fra korte danske obligationer (+0,4 pct.).
Afkastet i alle fire obligationsfonde lå tæt op ad benchmark. Den tætteste replikering var op til 6 basispunkter under benchmark for to af de fire fonde, mens 0,23 pct. point i underperformance var det størst gab.
Obligationerne i portefølje 3 er sammensat lidt anderledes. Sparinvest-fonden, som dækker danske stats- og realkreditobligationer, er genganger, men herudover indgår to aktivt forvaltede fonde. Sidstnævnte giver eksponering mod virksomhedsobligationer med høj kreditkvalitet, mens Maj Invest med dens bredere investeringsmandat giver adgang til både danske, amerikanske og emerging markets obligationer. De to fonde kunne ikke helt matche obligationsallokeringen i portefølje 1 og 2 eftersom obligationsafkastet endte på 1,5 pct. i halvåret.
Alt i alt endte afkastet i andet halvår af 2014 for de tre porteføljer på henholdsvis 6,63 pct., 6,67 pct. og 5,49 pct. Median-afkastet (inkl. de tre porteføljer) for danske balancerede fonde med moderat risiko blev 4,83 pct. i perioden og top 25 pct. kvartilet endte på 5,9 pct.
Porteføljerne rebalanceres årligt og er netop ved årsskiftet rebalanceret tilbage til udgangsallokeringen. På morningstar.dk er der mere tilgængelig information om porteføljerne.