Danske Invest er ny etter på Morningstars rangliste

De to investeringsforeninger Maj Invest og Skagen Fonden har skiftevis delt førstepladsen på Morningstars månedlige rangliste de seneste 71 måneder, men begge må nu vige pladsen til fordel for Danske Invest.

Facebook Twitter LinkedIn

I starten af december rettede vi fokus på kvaliteten i danske investeringsforeninger, hvor kvaliteten blev målt op mod de øvrige nordiske lande og resten af Europa. Til formålet benyttede vi Morningstar ratingen, der er en kvantitativ evaluering af investeringsforeningernes historiske præstationer.  

Hovedelementer i beregningen er afkast og omkostninger, men derudover opnår fonde med relativ lavere risiko en fordel, når stjernerne skal uddeles. De bedste 10 pct. af fondene inden for deres investeringsfelt tildeles fem Morningstar stjerner og de dårligste 10 pct. må nøjes med én enkelt stjerne. To, tre og fire stjerner fordeles imellem yderpunkterne, hvor tre stjerner kan betragtes som den middelmådige fond.

Resultaterne viste sammenfattende, at nordiske fonde målt på rene forvaltningsevner er bedre end den typiske fond i Europa. I Norden er danske og norske fonde bedst på det rene afkast. Derudover nyder især norske fonde godt af en attraktiv omkostningsstruktur, mens svenske fonde udmærker sig ved attraktive emissionstillæg og indløsningsfradrag. Men alt i alt viste resultaterne, at når der derudover også korrigeres for risikoen, som fondene har påtaget sig for at opnå resultatet, så falder danske fonde bedst ud i sammenligningen med de øvrige nordiske lande.

I denne artikel ser vi nærmere på, hvordan danske investeringsforeninger klarer sig indbyrdes. Vi tager udgangspunkt i ratingen for november.

Danske Invest ny etter

Netop ranglisten for november bød på flere ændringer på Morningstars rangliste over de danske foreninger. Først og fremmest er der ny etter på ranglisten. Vi skal faktisk hele 6 år tilbage (november 2008) for at finde en måned, hvor Maj Invest eller Skagen Fondene ikke lå i front på ranglisten. Maj Invest har i lange perioder siden foreningens fonde blev ratet første gang sat sig øverst på ranglisten, og af de seneste 71 måneder er det blevet til 59 måneder i front for Maj Invest. De resterende 12 måneder sætter Skagen Fondene sig for.  Alt i alt en ganske imponerende præstation af de to foreninger og i særdeleshed af Maj Invest.

Ny på førstepladsen er Danske Invest - landets største investeringsforening. Præstationen hos Danske Invest skal vel og mærke ses i lyset af, at hele 69 fonde indgår i beregningen, hvorimod nærmeste forfølgere - Skagen Fondene og Maj Invest - ’blot’ skal fastholde en høj kvalitet i henholdsvis fem og syv fonde.

Af Danske Invests 69 ratede fonde er 16 femstjernede, 31 firestjernede, 17 har tre stjerner og blot 5 fonde har enten én eller to stjerner.

Opgjort på det vægtede rating-snit er Maj Invest fortsat den bedst placerede danske forening. Det er udtryk for, at investorerne investerer relativt mere i foreningens bedst ratede fonde. Det er især den femstjernede fond, Maj Invest Value Aktier, som investorerne er vilde med. Mere end halvdelen af formuen i Maj Invest er investeret i valuefonden.

I den modsatte ende af tabellen lå alle danske foreninger i oktober i gennemsnit over det europæiske snit på 3 stjerner. Ved den seneste opgørelse er to foreninger nu under og to ligger på det europæiske snit. Aktuelt er Lån & Spar Invest lavest ratede danske forening med 2,9 stjerner.

Fra bruttoafkast til slutrating

På foreningsniveau (danske foreninger) splitter vi ratingen i dens komponenter startende ved bruttoafkastet, hvorefter der korrigeres for de respektive elementer i ratingen – i alt fire korrektioner inden den femte og endelige Morningstar rating nås.

Første delresultat er ratingen baseret på bruttoafkast – dvs. porteføljeforvalternes evner til at levere afkast, når de kan se sig fri for omkostningerne, som de dagligt også slås med. Her er Danske Invest bedst, og i alt er ni foreninger over middel, mens fem er under. Værst ser det ud for Sparinvest, men en del af forklaringen ligger i, at en relativ stor andel af deres fondspalette består af indeksfonde. Relativt til deres aktivt forvaltede modstykker klarer de sig mindre godt før omkostninger, mens billedet ser anderledes gunstigt ud, når der tages højde for omkostningerne.

Det er netop Sparinvest som tager det største spring frem, når omkostningerne inddrages. Danske Invest er også her bedst, mens 10 foreninger nu er over middel. BankInvest er eneste forening som går tilbage i rating-snittet ved denne korrektion, mens alle øvrige forbedrer gennemsnittet. Dernæst korrigeres for emissionstillæg og indløsningsfradrag, hvor Maj Invest samlet set er bedst i feltet efterfulgt af Danske Invest. Endelig korrigeres for risikofri rente og risiko, og alt i alt er Danske Invest i snit bedst placeret på fire ud af de fem trin, og kun Maj Invest overgår Danske Invest på et enkelt deltrin.

Fra bruttoafkast til slutrating går 12 foreninger frem og forbedrer rating-snittet, mens BankInvest og HandelsInvest er uændret. Ingen foreninger går tilbage. Indeksfondene under Sparinvest starter ud med et ratingsnit på 2,4 stjerner ved bruttoafkastet, men ender på 3,6 stjerner i slutratingen, der er taget højde for de respektive delelementer.

Analysen er baseret på 412 ratede danske fonde. 141 forbedrer deres rating undervejs frem mod slutratingen, mens 40 ender med lavere ratings end ved første delberegning (bruttoafkast). 2 stjerner er den maksimale ændring. En af dem er den balancerede fond LD Aktier & Obligationer, der starter ud med 3 stjerner, men ender på 5. Fremgangen opnås undervejs ved de to omkostningskorrektioner.

Omvendt går Nykredit Invest Lange Obligationer tilbage med 2 stjerner. Den starter med 5, men slutter på 3. Den ene mistes ved korrektion for løbende omkostninger, og den sidste ved risikokorrektionen. Sidstnævnte betyder fonden er mere risikofyldt end andre fonde med samme investeringsfokus.

Det giver god mening at benytte Morningstars stjerner, når investorerne skal træffe investeringsbeslutninger. Det i sig selv kan være mere end svært og stjernerne er derfor et godt udgangspunkt. De kan ikke stå alene, erstatte en investeringsrådgiver eller betragtes som et sølvfad. Ratingen guider derimod investorerne i retning af fonde med mindre risiko, færre omkostninger, lavere omsætningshastighed, solide afkast, og større kontinuitet i investeringsteamet. Alt sammen noget de fleste investorer bør påskønne.

Men husk også, at selvom danske fonde i gennemsnit klarer sig godt er langt fra alle fonde af en høj kvalitet. 28 mia. kr. er i øjeblikket investeret i fonde, hvis præstationer er blandt de 10 pct. ringeste inden for deres respektive investeringsfelt, så man skal stadig være vågen og tage det nødvendige ansvar. Godt nytår og tillykke til Danske Invest. 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser