Faktaark Portefølje 1 - Vanguard, iShares & Sparinvest
Faktaark Portefølje 2 - iShares & Sparinvest
Faktaark Portefølje 3 - Ren Dansk Sammensætning
Performanceoverblik - Porteføljer & Balancerede fonde
I forsommeren satte Morningstar fokus på, hvordan billige fonde kan kombineres til porteføljer med god spredning på aktivklasser, lande, brancher, kreditkvalitet m.m. Formålet med porteføljerne var at synliggøre, hvordan investorerne via nogle få billige fonde kan opnå en bred eksponering til forskellige aktivklasser og mange underliggende værdipapirer. Omdrejningspunktet var en portefølje bestående af 50 pct. aktier og 50 pct. obligationer, der typisk er for investorer med moderat appetit på risiko. Den valgte aktivallokering, som kan ændre sig over tid, vil dække de fleste investorers behov for spredning på aktivklasser og værdipapirer.
Resultatet blev tre porteføljer. De minder i det store hele meget om hinanden (hvilket også er hensigten), men adskiller sig alligevel på flere centrale punkter. Porteføljerne er vist i tabellen her på siden og de to første inkluderer ETF’ere i porteføljen. Det får bl.a. betydning for investorernes beskatning ved fri opsparing. Derudover adskiller de to porteføljer sig ved, hvilke børser ETF’erne handles på. Portefølje 3 består kun af danske fonde og kan anvendes til både pensions- og fri opsparing. Denne portefølje vil umiddelbart også være at foretrække, hvis ens værdipapirdepot i banken pålægges gebyr ved opbevaring af udenlandske fonde i depotet. I portefølje 1 og 2 vil ETF’erne ofte være forbundet med sådant depotgebyr.
Porteføljerne ender ud med omkostningsprocenter på henholdsvis 0,25 pct. og 0,23 pct. for de to første. Den tredje er med en omkostningsprocent på 0,45 pct. en anelse dyrere, men prisen er fortsat konkurrencedygtig i forhold til hvad balancerede fonde generelt koster. Fondene i porteføljerne er valgt med henblik på at dække behovet for aktivallokeringen, men derudover er prisen det primære parameter. Porteføljerne kan derfor ændre sig over tid, såfremt andre og mere attraktive fonde bliver tilgængelige på markedet, og vi skønner en justering vil være hensigtsmæssig.
Vi introducerede porteføljerne ved udgangen af andet kvartal, og efter september har de været i gang i 3 måneder. Her er en status på, hvordan de er kommet fra start.
Aktier bedst i 3. kvartal
Aktierne trak det længste strå i tredje kvartal. Især veludviklede lande klarede sig godt med afkast på 5,9 pct. - godt hjulpet af en styrket amerikansk dollar (overfor kronen/euroen). Emerging markets fik også et fint kvartal om end afkastet lå ca. 1 pct. point under veludviklede lande. Danske haltede derimod efter og endte marginalt i minus. Selvom Novo Nordisk, som vægter tungt på det danske aktiemarked, gjorde det hæderligt, så blev kursstigningen i aktien trukket ned af kurstab i bl.a. Carlsberg, Vestas, TDC og Novozymes.
I de tre porteføljer lå bidraget fra aktieeksponeringen i intervallet 2,52 pct. til 2,74 pct. Aktiebidragene fra portefølje 1 og 2 var stort set identisk. Vanguard-fonden, der indgår i portefølje 1, steg 6,08 pct. Det var 20 basispunkter bedre end benchmark. Det bedre afkast kan forklares ved at fondens markedsafkast lå over afkastet baseret på indre værdi. Samme forhold gjorde sig gældende i portefølje 2, hvor den globale aktieeksponering opnås via to ETF’ere fra iShares. Den ene med fokus på veludviklede lande steg 6,29 pct. Det var 0,41 pct. point mere end benchmark. Emerging markets fonden steg 4,73 pct., hvilket var identisk med afkastet på benchmark.
I den tredje og ren danske portefølje opnås den globale aktieeksponering via Nykredit Invest Globale Aktier Basis og Sparinvest INDEX Emerging Markets. Nykredit-fonden steg 5,82 pct., hvilket var marginalt mindre end benchmark. Derimod var der lidt større gab i afkastet mellem Sparinvest INDEX Emerging Markets og dens benchmark. Fonden steg 4,16 pct. i kvartalet, mens benchmark-afkastet blev 4,44 pct. Afvigelsen (0,28 pct. point) kan ikke alene forklares ved omkostningsprocenten på 0,5 pct., men skal også ses i lyset af at Sparinvest ikke investerer i samtlige aktier i indekset. Det kan skabe mindre afvigelser – positive såvel som negative.
I alle tre porteføljer kommer aktieeksponeringen til danske aktier via C20-indeksfonden fra Sparinvest. Den faldt 0,29 pct. i kvartalet, hvilket var marginalt mere end dens benchmark. Alt i alt endte aktieafkastet i det vægtede benchmark på 2,58 pct. Portefølje 1 og 2 endte kvartalet med afkast over dette niveau, mens den tredje portefølje lå marginalt lavere.
Længere varighed bidrog mest
På obligationsdelen er sammensætningen i portefølje 1 og 2 identisk. Her blev bidraget til de to porteføljers samlede afkast 0,75 pct. Det var marginalt bedre (0,04 pct.) end porteføljernes obligations-benchmark.
Blandt de fire obligationsfonde i de to porteføljer kom største bidrag fra iShares’ ETF med europæiske statsobligationer. Fonden nyder godt af en længere varighed end de andre tre fonde og kvartalsafkastet blev i alt 2,73 pct. i fonden. Det var en underperformance på 0,02 pct. i forhold til dens benchmark. Porteføljens to ETF’ere med fokus på virksomhedsobligationer af høj kvalitet endte kvartalet med en stigning på 1,61 pct. og 1,86 pct. for dem med ekstra god sikkerhed. Begge afkast var marginalt under deres respektive benchmark. Den danske obligationseksponering opnås via Sparinvest INDEX Stabile Obligationer. Det er den mindst rentefølsomme fond og kvartalsafkastet på 0,44 pct. var det laveste blandt de fire fonde.
I portefølje 3 bidrog obligationsfondene med et afkast på 0,58 pct. i tredje kvartal. Fonden fra Sparinvest dækker også her den danske obligationseksponering, men derudover indgå Maj Invest Obligationer og SEBinvest Kreditobligationer. Begge er aktivt forvaltede. Fonden fra Maj Invest, som også har danske obligationer i porteføljen, steg 1,89 pct.. Det var bedre end dens benchmark, mens SEB-fonden sluttede kvartalet med en stigning på 1,1 pct. og dermed lavere end benchmark.
Alt i alt endte porteføljerne med afkast på henholdsvis 3,47 pct., 3,49 pct., og 3,1 pct. i kvartalet. Til sammenligning blev median-afkastet 2,49 pct. for danske balancerede fonde med moderat risiko. Grænsen for top 25 pct. i kvartalet var afkast på 3,35 pct. De balancerede danske fonde med moderat risiko er alle aktivt forvaltede, og for dem kan disse prisbillige eksempler være en god målestok for om deres aktive forvaltning bærer frugt. De vil alt andet lige være end bedre proxy end deres respektive benchmark, da disse er uden omkostninger, mens investorerne i praksis sjældent vil kunne undgå omkostninger.
Kvartalets udvikling betyder, at aktiedelen af porteføljerne nu vægter marginalt mere end (op til 50,96 pct.) udgangspunktet på 50/50 mellem aktier og obligationer. Rebalancering vil ske første gang ved årsskiftet.