Efter lidt dansen på stedet i juli blev august igen en god måned for opsparerne i markedsrenteprodukterne fra danske pensionsselskaber. Aktierne skød mest i vejret i måneden, og mens året lagde ud med stort set identiske afkast på tværs af risikoprofilerne, så er høj-risiko produkterne nu så småt begyndt at lægge en anelse afstand til de mindre risikofyldte profiler.
Referenceporteføljen for livscyklusprodukterne med 30 år til pensionering endte måneden med afkast på 2,2 pct. for lav risiko, mens profilen med høj risiko sluttede i plus 2,5 pct. Moderat risiko lå midt imellem med 2,3 pct. i afkast. For hele året er de højeste afkast for referenceporteføljen i underkanten af 10 pct. (høj risiko & 30 år til pensionering), mens det laveste afkast i år foreløbigt er 7,4 pct. (lav risiko & 5 år til pensionering). Selvom pilen i år peger til fordel for mere risikofyldte porteføljer, så er gabet mellem yderpunkterne dog relativ beskedent.
Blandt pensionsselskabernes livscyklusprodukter var der især ét produkt som i august skilte sig ud fra de øvrige. Det var Nordeas indeksvariant af livscyklusproduktet Vækstpension, der gav månedens højeste afkast på tværs af analysens 15 livscyklusprofiler. For profilerne med høj risiko og +15 år til pension blev afkastet i august 3,3 pct. i Nordeas indeksprodukt. Det var ganske overbevisende relativt til de øvrige selskaber. Udviklingen betyder også, at Nordea – som eneste selskab – kan præstere tocifrede afkast for hele året. 12,4 pct. er foreløbig årets højeste afkast.
Udover Nordea blev det ligeledes en relativ god måned for PensionDanmark. Selskabet har ingen graduering af risiko i deres livscyklusprodukt og er derfor kategoriseret i analysen under profilerne med moderat risiko. PensionDanmarks profil med 30 år til pensionering sluttede med et månedsafkast på 2,3 pct. Profilen med 5 år til pensionering gav et marginalt lavere afkast. For hele året er PensionDanmark ligeledes generelt tættest på at matche Nordea – op til 9,4 pct. er det blevet til for profilen med 15 år til pensionering.
Topdanmark fik en relativt svær august måned sammenlignet med analysens øvrige selskaber. Selskabets højeste livscyklusafkast endte på 0,9 pct. i den mest risikofyldte profil, mens det i den mindst risikofyldte profil blev til 0,6 pct. i måneden.
Markederne i korte træk
Især aktierne havde medvind i måneden og veludviklede lande og emerging markets steg 3,8 pct. i august. Der var visse regionale forskelle, og mens europæiske aktier viste mere moderat fremgang på 1,9 pct., steg amerikanske aktier 5,5 pct. i måneden. Med danske øjne fik amerikanske aktier et positivt bidrag på ca. 1,5 pct. point fra dollaren som blev styrket overfor kronen. I emerging markets er der igen kommet vind i sejlene til latinamerikanske aktier. De steg tæt ved 10 pct. i august og især brasilianske aktier var i hopla med et hop på 12,7 pct. Dermed passerede aktierne akkurat 30 pct. i afkast for hele året. Blandt de øvrige BRIK-lande var billedet mere tvetydigt, men indiske aktier er ligeledes blandt højdespringerne i år med afkast over 30 pct. For hjemlige aktier er luften gået af ballonen og måneden bød på afkast omkring nul pct. alt efter indeks.
Blandt rentebærende aktivklasser var der i det store hele positive afkast i måneden. Det danske marked for statsobligationer sluttede august i plus på 2,4 pct., og især de længst løbende obligationer nød godt af udviklingen med fortsatte rentefald. Virksomhedsobligationerne – både investment grade og de lavest ratede high yield papirer – steg typisk i intervallet 0,5 og op til 1 pct. i august. Emerging markets obligationerne præsterede afkast op til 2,6 pct. i måneden.