Morningstar Rating er en kvantitativ evaluering af investeringsforeningernes historiske præstationer. Ratingen er en europæisk sammenligning, hvor fondene bliver bedømt på, hvor godt et risiko- og omkostningsjusteret afkast de har opnået på perioderne 3, 5 og 10 år.
Med baggrund i præstationerne på de tre horisonter beregnes en samlet rating, der er et vægtet snit af 3, 5 og 10 års ratingen. Præstationerne i danske fonde bliver målt op mod fonde fra andre europæiske lande med samme investeringsfokus. Morningstar opdeler de mange forskellige fonde i Europa i mere end 340 kategorier.
Baseret på resultaterne tildeles fondene fra én til fem Morningstar stjerner. Fonde med fem Morningstar stjerner er et udtryk for at en given fond er blandt de bedste 10 pct. inden for dens investeringsfelt – ikke bare herhjemme men på europæisk plan. Én stjerne gives til de dårligste 10 pct.
Ratingen opdateres månedligt og i august blev i alt 455 danske fonde ratet ud af mere end 20.000 ratede unikke fonde fra Europa. En stor del af de danske fonde er målrettet private investorer og den samlede formue i de fonde er aktuelt 630 mia. kr. Af dem er 64 mia. kr. placeret i de historisk dårligste fonde med én eller to Morningstar stjerner, mens 388 mia. er investeret i fonde med aktuelle fire eller fem stjerner. Knap 30 pct. af formuen er sat i middelmådige fonde med tre stjerner.
Hvad der lægges vægt på
Når alt kommer til alt er det afkastet, som investorerne fokuserer på, og Morningstar Ratingen belønner fonde med gode historiske afkast. Men det trækker ned i ratingen, hvis afkastet er kommet i hus ved at fondsforvalterne løber flere risici end andre fonde med samme investeringsstrategi.
Morningstar Ratingen tager desuden højde for omkostningerne i fondene. Det er både løbende omkostninger, og dem der er forbundet med at købe sig ind og ud af fondene. Høje omkostninger kommer ikke blot til udtryk i form af et lavere afkast, men også antallet af Morningstar stjerner. Billige fonde vil derfor alt andet lige have en fordel, når stjernerne skal uddeles.
Skagen på toppen
Stort set siden danske fonde blev ratet for første gang i efteråret 2001 har vi via den såkaldte foreningsrangliste fulgt udviklingen i ratingen i foreningerne herhjemme. Den fremgår af tabellen her på siden og viser den indbyrdes rangering af foreningerne. Rangeringen er baseret på et simpelt gennemsnit af ratingen for fondene under de respektive foreninger. I øjeblikket topper Skagen Fondene listen med et rating-snit på 4,4 stjerner. Nr. 2 på listen, Maj Invest, lå i en uafbrudt stime på intet mindre end 4½ år øverst på ranglisten, men er på det seneste blevet passeret af Skagen Fondene.
Historisk har der været en vis rotation på de efterfølgende placeringer, men de to helt store foreninger, Danske Invest og Nordea Invest, har traditionelt været at finde i den øvre del af tabellen på pladserne efter Skagen Fondene og Maj Invest. Jyske Invest er nu fjerdebedst ratede forening med et snit på 3,7 stjerner. Det er pæn fremgang idet Jyske tilbage i foråret 2011 lå med et snit på 3,07 stjerner. Seks af foreningens fonde har måttet lade livet siden dengang. Disse fondes rating-snit var lukningstidspunktet på 2,8 stjerner.
I den modsatte ende af tabellen er der også en vis genkendelighed at spore. Alm. Brand Invest, Lån & Spar Invest og Handelsinvest har typisk befundet sig i den tunge ende af tabellen.
Vægtet rating ændrer billedet
Beregner vi i stedet foreningernes rating med udgangspunkt i, hvordan formuen er fordelt mellem fondene under de respektive foreninger, ser billedet noget anderles ud. Selvom begge foreninger går frem på det vægtede rating-snit, så stryger Maj Invest nu forbi Skagen Fondene og ender på en vægtet rating på 4,65 stjerner. Det skyldes især, at den overvejende del formuen i Maj Invest er investeret i den femstjernede fond Value Aktier.
Mens investorerne i Nordea Invest også investerer relativt mere i foreningens historisk gode fonde, så er billedet anderledes hos Danske Invest. Foreningens vægtede rating snit er 3,45 stjerner, hvorimod det simple gennemsnit er 3,79 stjerner. Danske Invest falder dermed fra en tredjeplads til en ottenplads, når der tages højde for investorernes valg af fonde. Det er bla. en større allokering (20 mia.) til en af Danskes fonde med korte danske obligationer, som er ratet med én stjerne, der trækker ned.
Carnegie WorldWide springer fra en niende til tredjeplads, når det vægtede rating-snit anvendes. Det skyldes især, at kun en begrænset formue er allokeret til foreningens to fonde med pt. dårligst rating; fondene med østeuropæiske og europæiske aktier. Alm. Brand Invest og Lån & Spar Invest ender med dårligste danske rating-snit, når der tages højde for formueallokeringen.
For hele det danske marked er det vægtede rating-snit 3,7 stjerner (mod 3,53 ved simpelt gennemsnit).
På landeranglisten over de bedst ratede europæiske lande er Danmark fortsat nr. to efter Holland.
Morningstar Ratingen fremhæver fonde med lavere risiko, lavere omkostninger, lavere omsætningshastighed, bedre fondsafkast, og mere stabilt investeringsteam – alle sammen parametre som direkte eller indirekte har effekt på antallet af opnåede Morningstar stjerner, så de er bestemt værd at holde øje med.