Den finansielle sektor er rig på anbefalinger om køb af det ene gode investeringsbevis efter det andet. Derimod er gode råd om, hvornår man bør sælge langt mere sjældne og sværere at opstøve. Vi sætter fokus på nogle situationer, hvor overvejelser om salg vil være relevante.
De fleste private investorer er langsigtede investorer og alene af den grund bør justeringer i porteføljen kun ske med passende intervaller. Det vil sige, at man ikke bør handle for hyppigt medmindre radikale ændringer i ens personlige eller økonomiske forhold giver anledning til justeringer. Herudover kan der opstå situationer, hvor det kan betale sig at flytte opsparingen til andre fonde, hvilket også indebærer et salg.
Rebalancering
Hvis den oprindelige investeringsmålsætning er uændret og man ikke har ændret ved porteføljesammensætningen det seneste år eller to, vil det være en god ide at bringe porteføljen tilbage til den oprindelige sammensætning. De seneste år har aktiefondene nemlig generelt givet høje afkast i forhold til obligationsfondene, og dermed har alene værdiudviklingen gjort, at den oprindelige balance mellem de to aktivklasser er blevet forskudt.
Er ens risikoevne uændret i forhold til da investeringerne blev foretaget, betyder det ret beset, at man i dag besidder en portefølje, som er for aggressivt placeret i aktiefonde. Her vil det være hensigtsmæssigt, at reducere i aktiefondene og placere provenuet i obligationsfonde i stedet, så den oprindelige fordeling mellem aktier og obligationer genskabes.
På samme vis kan der over tid opstå uhensigtsmæssigt store eksponering mod markeder som følge af den løbende værdiudvikling. Eksempelvis er fonde med danske aktier eller small cap aktier steget betydelig mere end det generelle aktiemarked i de seneste år.
Sparer man løbende op kan rebalanceringen ske som led i de løbende indbetalinger, hvor der investeres i det, der nu er undervægtet i porteføljen. Herved kan man reelt undgå at skulle sælge, men omvendt forudsætter denne mulighed, at porteføljen ikke er alt for meget ude af trit med udgangspunktet.
Bristede forventninger
Underperformance i et halvt eller helt år er ikke nødvendigvis grund til bekymring, men hvis en fond over længere tid konsekvent klarer sig dårligt, kan det mildest talt blive frustrerende. Før der sælges bør man dog sikre sig, at præstationerne sammenlignes med et relevant benchmark, som fondens eget benchmark eller Morningstar kategoriens indeks.
Det kan vise sig, at fonden rent faktisk klarer sig relativt bedre en markedet til trods for et ringe absolut afkast. Fonden i sig selv kan derfor være god, mens markedet blot har været mindre attraktivt i en periode. Da markedernes udvikling ikke er til at forudsige, så vil man ofte bedre stillet ved at holde fast og være med, når markedet igen tager fart. Viser det sig derimod at fonden konsekvent klarer sig dårligere end dens Morningstar kategori eller et relevant indeks er der grund til at overveje et salg af fonden.
Det er altid vigtigt at overveje de skattemæssige konsekvenser af et salg. Det gælder især ved investering for frie midler. Hvis man har haft fonden i flere år kan der være oparbejdet en betydelig gevinst, som kan udløse en større skattebetaling. Ens øvrige realiserede udbytter og gevinster bør også tages med i betragtning, da størrelsen af årets samlede aktieindkomst har betydning for skatteprocenten. Der kan således være tilfælde, hvor det kan betale sig at udskyde et salg helt eller delvist til trods for at den klarer sig ringere end konkurrenterne.
Fondens størrelse
En anden væsentlig faktor at vurdere er fondens størrelse, altså hvor stor dens formue er. Hvor afgørende størrelsen er, kommer i stor udstrækning an på fondens investeringsfokus – om det er på lande, regioner, sektorer, investeringsstil m.m.
Som udgangspunkt er de små fonde dyrere, da der er færre penge til at dække omkostningerne. Til gengæld vil manageren lettere kun overskue den begrænsede portefølje og tilpasse sig skiftende markeder. Når det er sagt ved vi dog fra tidligere analyse, at danske foreninger kun i begrænset omfang lader stordriftsfordelene tilfalde investorerne. Derfor er små fonde ikke meget dyrere end de største fonde.
Det kan være en ulempe, hvis en fond med et snævert investeringsunivers bliver for stor. Bliver formuen for stor i en fond med fokus på eksempelvis det danske small cap marked, vil den på et tidspunkt løbe tør for attraktive investeringsmuligheder. Med en stor formue vil det typisk også være vanskeligt at tilpasse sig skiftende markedsforhold og det tager tid at sælge ud af store aktieposter uden at slå bunden ud af aktien.
I det hele taget kan succesfulde fonde med et smalt og begrænset investeringsunivers på et tidspunkt blive ramt af deres egen succes. Det findes der talrige eksempler på. Det betyder ikke nødvendigvis, at fondene nu er ringere, men strategien er ikke længere den samme og dermed er rollen i investors samlede portefølje også en anden.
Ændrede fundamentale forhold
Hvis porteføljemanageren forlader fonden, er det ikke nødvendigvis et salgssignal, men det er bestemt en grund til at være ekstra opmærksom på om fonden viderefører den oprindelige strategi og om fonden fortsat leverer et attraktivt afkast i forhold til konkurrenterne. Den nye manager af fonden kan være dygtig og have bevist sine evner i en lignende fond tidligere og dermed kan det vise sig at skiftet måske endda er til det bedre.
Flere investeringsforeninger ønsker ikke at oplyse om, hvilke personer, der er de ansvarlige forvaltere i fondene. Sådanne fonde bør man helt undgå. Det dækker over en manglende vilje til at skabe fuld gennemsigtighed og transparens om egne fonde på et område som er helt basal i enhver investeringsbeslutning. Spild ikke tiden på dem, der er masser af andre fonde på markedet.
En svær disciplin
Der er ofte nemmere at beslutte sig for at købe en fond frem for at sælge en fond. Har man fået et højt afkast kan det være svært at give slip, for hvorfor skulle den ikke stige yderligere. Har man derimod et stort tab på fonden, vil mange være tilbøjelige til at vente med at sælge til fonden har vundet det tabte igen.
Først og fremmest er det helt centralt at tænke på sine investeringer i porteføljesammenhæng. Vurder hvordan de enkelte fonde fungerer sammen i den samlede portefølje og undersøg nøje, hvilke konsekvenser et salg vil få for den overordnede sammensætning af porteføljen. Derfor kan man med fordel indtaste sin portefølje på www.morningstar.dk og benytte X-Ray funktionen til at se hvordan den samlede portefølje agerer.