Vi er i øjeblikket ved at undersøge nogle problemer, der påvirker adgangen til nogle artikler og sider på vores hjemmeside. Vi undskylder for ulejligheden og arbejder på at løse problemet så hurtigt som muligt.

Aktier med lav risiko

Defensive aktier klarer sig typisk bedst, når markedet går ned, men halter efter i stigende markeder. I det lange løb er det blevet til attraktivt risikojusteret afkast.

Facebook Twitter LinkedIn

Såkaldte ’low volatility’ aktiestrategier blev populære i kølvandet på finanskrisen for et par år tilbage. Investorerne ville gerne tilbage på aktiemarkedet, men oven på kurstæskene fra finanskrisen var investorerne fortsat forbeholdne og tøvende overfor kurssvingningerne, som typisk er forbundet med traditionel aktieinvestering.

Løsningen dengang hed aktiefonde med øje for de mindst risikofyldte aktier – det vil sige den portion af det globale aktiemarked med færrest kurssvingninger. Mens hovedparten af aktiefondene for et par år siden kun oplevede beskeden interesse fra investorerne, så var interessen for disse lav-risiko aktiefonde anderledes stor. Siden da er aktierne steget betydeligt, og investorerne er igen lune på aktier og på global plan blev aktiefonde den mest efterspurgte aktivklasse i 2013. Lav-risiko aktiefonde oplevede derimod som helhed tilbagesalg sidste år.

Lav-risiko aktiefonde klarer sig typisk bedre end det generelle aktiemarked i perioder med faldende aktiemarkeder. Omvendt vil de ofte halte efter, når aktierne ryger til vejrs. Investorer som jagter kortsigtede afkast, kan derfor nemt ende med bristede forventninger i sådanne fonde.

I det hjemlige fondsudbud er tre fonde med fokus på lav-risiko aktier. Den første lancering var Sparinvest INDEX Glb. Aktier Min. Risiko tilbage i 2010, herefter fulgte Absalon Invest Glb. Minimum Variance fra 2011 og senest i december sidste år blev Jyske Invest Aktier Lav Volatilitet lanceret. De to sidstnævnte er aktive strategier, mens førstnævnte, som navnet antyder, er en indeksfond.

Bedre risikojusteret afkast

Historisk er investorer i lav-risiko aktier blevet belønnet med bedre risiko-justerede afkast sammenlignet med høj-risiko aktier. Det indikerer, at markedet ikke i tilstrækkelig grad kompenserer for den forøgede risiko i sådanne aktier i form af et tilsvarende højere afkast.

Aktive fonde bliver typisk målt på deres performance relativt til et benchmark. For at komme i hus med målet kan de overvægte mere risikofyldte aktier (høj beta), som i teorien burde givet et afkast bedre end markedsafkastet i stigende markeder. Sådant et kollektivt bet på høj-risiko aktier kan føre til, at nogle af dem bliver overvurderede. Derudover kan investorerne være villige til at betale overpris for høj-risiko aktier for at få chancen for et tilsvarende højt afkast. Endelig vil investorernes tilbageholdenhed med at lånefinansiere investeringerne være en forklaring på, at høj-risiko aktier ikke i tilstrækkelig grad kompenserer for den underliggende risiko.

I historisk perspektiv er resultaterne for lav-risiko aktier ganske imponerende. MSCIs lav-risiko indeks byder på de fleste tidshorisonter på kombinationen af både højere afkast og lavere risiko relativt til det brede aktiemarked. Begge elementer bidrager positivt til det risikojusterede afkast.

Kursfølsomheden i MSCIs lav-risiko indeks relativt til det globale aktiemarked er begrænset. Indeksets beta er på 0,51, hvilket betyder, at når markedet går op eller ned med fx 1 pct., så påvirkes lav-risiko aktierne kun med det halve. Bedst ser det ud i faldende markeder, hvor lav-risiko indekset ’blot’ falder 0,3 pct. når det brede marked taber 1 pct. i værdi. Omvendt kniber det lav-risiko aktierne at følge trop i stigende markeder. Her stiger de nemlig 0,8 pct. hver gang markedet stiger 1 pct.

Nu dyrere end generelle aktier

Traditionel er lav-risiko aktier blevet handlet med en rabat i forhold til volatile aktier. Det hænger sammen med, at netop dyrere aktier og høj-vækst aktier – fx teknologi eller forbrugsfølsomme aktier – ofte er mere risikofyldte end billige forsynings- og stabile forbrugsaktier. Sidstnævnte byder til gengæld på stabil, men langsom vækst.

På grund af lav-risiko aktiernes stigende popularitet er efterspørgslen vokset og aktierne handles nu med en præmie på nøgletal som P/E og P/B. Lav-risiko aktierne vil sandsynligvis fortsætte med at byde på lavere risiko og potentielt bedre risikojusteret afkast end det brede marked, men det absolutte afkast kan blive mindre attraktivt end tidligere. Det skyldes lavere følsomhed overfor de økonomiske konjunkturer og lavere vækst i pengestrømmene, når økonomien ekspanderer. Det er ofte forbundet med stigende rentescenarier.

MSCIs lav-risiko aktieindeks er bl.a. overvægtet i sektorerne stabile forbrugsaktier, sundhed, telekom og forsyning, mens største undervægte er i teknologi, finans og energisektoren. Af de tre hjemlige fonde minder indeksfonde fra Sparinvest mest om sammensætningen i indekset. Absalonfonden er aktuelt ganske betydeligt overvægtet i både teknologi, finans og selskaber fra materialebranchen. Overvægtningen er på bekostning af de tunge sektorer i lav-risiko indekset. Fonden fra Jyske minder mere om indekset med tunge positioner i stabile forbrugsaktier og sundhedssektoren.

Trods historisk gode egenskaber for defensive aktier er udvalget herhjemme fortsat begrænset. De to fonde fra Absalon Invest og Sparinvest er begge ratet med de maksimale fem stjerner. Af indeksfondene hos Sparinvest er sidstnævnte målt på formuen den største succes. Jyskes nye fond er endnu ikke ratet.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser