Mens 2013 var et glimrende aktieår, så kniber det mere for aktierne at komme i omdrejninger i år. Efter første kvartal er globale aktier steget med beskedne 1,3 pct., og hvis afkastet på 21 pct. fra sidste år skal gentages, er det ved at være nu aktierne skal op i gear.
Undtagelsen er dog danske aktier. I 2013 klarede de sig betydelig bedre end globale aktier, idet C20-indekset sluttede året i plus på 24 pct., mens mindre likvide danske aktier endte med en stigning på intet mindre end 47 pct. Efter første kvartal er det hjemlige aktiemarked igen trukket fra globale aktier. C20-indekset er steget 14 pct., og de øvrige danske aktier ligger med et kvartalsafkast i underkanten af 10 pct.
Det er bl.a. Novo Nordisk som er med til at trække læsset i første kvartal. Sidste år steg aktier ’blot’ 10 pct., men i år er den kommet stærkt fra land og er indtil videre steget hele 26 pct. Aktien er landets største målt på markedsværdi. Den vægter derfor meget i de hjemlige indeks og den gode performance er med til at løfte helhedsbilledet af danske aktier. Af øvrige C20-aktier er bl.a. Danske Bank (+23 pct.), Coloplast (+22 pct.), Vestas (+36 pct.) og Pandora (+24 pct.) steget pænt i år. De to sidstnævnte fortsætter dermed tilsyneladende de gode takter fra 2013, hvor aktierne steg henholdsvis 403 pct. og 139 pct.
Uden for C20-indekset var det bl.a. Højgaard Holding, B&O, RTX, som gjorde sig positivt bemærket i kvartalet, idet alle tre steg 35 pct. eller mere. Det var dog ikke alle aktier, som var ligegodt kørende kvartalet. I C20-indekset bød kvartalet på tilbagegang for bl.a. Carlsberg (-9 pct.), FLS (-7 pct.) og William Demant (-12 pct.). Derudover sluttede et par andre aktier i indekset marginalt i minus. Udenfor C20 fik bl.a. Dampskibsselskabet Norden og BankNordic et vanskeligt kvartal med tab på henholdsvis 19 pct. og 14 pct.
Pæn fremgang til danske aktiefonde
Udviklingen på det hjemlige aktiemarked betød, at investeringsforeningerne med fokus på danske aktier i overvejende grad også fik et godt kvartal. Der var dog en vis spredning på feltet. Bedste fond i kvartalet blev Nordea Invest Danske Aktier Fokus. Den steg 14,7 pct. Næstbedst var Danske Invest Danmark Fokus med 13,1 pct. i afkast. Periodens laveste afkast var 3,8 pct. i BLS Invests danske aktiefond. Næstlaveste afkast blev 6,5 pct. i Smallcap Danmark.
Den typiske fond i kategorien med danske aktiefonde gav et afkast på 10,3 pct. i kvartalet. Relativt til det brede danske aktiemarked svarer det til et merafkast på 0,31 pct. point. 17 af fondene i kategorien haltede efter markedsafkastet, mens 21 sluttede kvartalet bedre end deres respektive benchmark. Her lå Nordea Invest Danske Aktier Fokus og Danske Invest Danmark Fokus igen forrest i feltet.
I Nordea-fonden bidrog overvægte i Royal Unibrew, Højgaard Holding, og Danske Bank til kvartalets relative performance, men også fravalget af D/S Norden og Jyske Bank viste sig som fornuftige beslutninger. Overvægt i William Demant og en mindre undervægt i Vestas trak derimod ned i det relative afkast.
Derimod var det netop overvægt af Vestas og undervægt af William Demant som var medvirkende til, at Danske Invest Danmark Fokus fik et godt relativt kvartal. Derudover havde Danske – ligesom Nordea – overvægtet Royal Unibrew og Højgaard Holding og tilsvarende fravalgt D/S Norden. Alle tre beslutninger bidrog positivt til afkastet. Undervægt i H. Lundbeck og mindre overvægt af GN Store Nord trak omvendt ned.
Sidste års to højdespringere inden for danske aktier var Fundamental Invest Stock Pick og BIL Nordic Invest DK Small Cap Aktier. Begge fonde fokuserer på mindre og mellemstore danske selskaber og de steg henholdsvis 83 pct. og 68 pct. i 2013. I år er afkastet i de to fonde indtil videre på niveau med den typiske fond i kategorien, og begge har ligeledes gjort det en tand bedre end det danske small cap indeks.
Foreløbig er danske aktier kommet stærkt fra land i år og betydeligt bedre end mange andre aktiemarkeder. Spørgsmålet er om de kan holde dampen oppe, eller om globale aktier får indhentet gabet i løbet året, eller om aktierne falder tilbage. Det vil de kommende kvartaler vise.