Rating af danske investeringsforeninger

Danske fonde ligger godt til i europæisk sammenhæng og blot én dansk forening har rating gennemsnit under det europæiske

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar har siden firserne ratet investeringsforeninger. Først de amerikanske og sidenhen hovedparten af alle fonde på global plan. Danske investeringsforeninger blev ratet første gang i starten af halvfemserne, og de har igennem årene altid budt på en høj kvalitet ud fra en gennemsnitsbetragtning. Det ved vi, fordi Morningstar herhjemme hver eneste måned offentliggør en rangliste over kvaliteten i fondsudbuddet fra de enkelte lande i Europa. Her har Danmark altid ligget godt til og aktuelt er danske fonde kun overgået af det hollandske fondsudbud. Vi skal næsten tre år tilbage for at finde en måned, hvor det danske fondsudbud ikke var i top 3 i europæisk sammenhæng.

Ratingen er en kvantitativ evaluering af investeringsforeningernes historiske præstationer. Hovedelementer i beregningen er afkast og omkostninger, men derudover opnår fonde med relativ lavere risiko en fordel, når stjernerne skal uddeles. De bedste 10 pct. af fondene inden for deres investeringsfelt tildeles fem Morningstar stjerner og de dårligste 10 pct. må nøjes med én enkelt stjerne. To, tre og fire stjerner fordeles imellem yderpunkterne, hvor tre stjerner kan betragtes som den middelmådige fond.

Formålet med ratingen er at hjælpe investorerne med at træffe bedre investeringsbeslutninger. Stjernerne kan ikke forudsige kortsigtede præstationer eller erstatte en investeringsrådgiver. Derimod er de et langt bedre udgangspunkt for fondsanalyse end kortsigtede afkast, som især private investorer ofte træffer deres investeringsvalg ud fra.

Der kommer løbende nye fonde på markedet og alene i 2013 kom 37 nye fonde fra hjemlige investeringsforeninger på det danske marked. Det gør det sværere for investor at bevare overblikket i junglen af fonde og derfor kan det for mange være en genvej at fokusere på gårsdagens vindere, når fondene vælges. Erfaringsmæssigt ved vi dog, at den strategi langt fra altid giver pote, og her er Morningstar Rating et langt mere oplagt udgangspunkt, når udvælgelsesprocessen startes op.

Sådan ligger landet

Ved udgangen af 2013 var i alt 384 danske fonde, som i overvejende grad er målrettet private investorer, ratet. Det er yderligere seks fonde i forhold til starten på 2013. Det lyder ikke af mange, men bag tallet viser sig  større bevægelser i løbet af året.

I alt 22 fonde, der blev ratet da vi tog hul på 2013, er nu lukket ned eller fusioneret ind i andre fonde i løbet af året. Den gennemsnitlige rating for disse 22 fonde var dengang 2,86 og dermed under gennemsnittet for alle danske fonde. Det danske gennemsnit er dermed forbedret en smule som følge af at disse fonde ikke længere er i live. Der var ingen 5-stjernede fonde blandt de 22 nu døde fonde, men Nykredit valgte faktisk at lukke hele fem 4-stjernede fonde. Det var først og fremmest nogle sektorfonde, og én med fokus på europæiske aktier.

Omvendt er 28 nye fonde kommet med i ranglisten for første gang. Det er primært fonde der i løbet af året fik de nødvendige 36 måneders historik, der er en forudsætning for at blive ratet. Den gennemsnitlige rating for de 28 fonde er 3,39. De har dermed en højere rating end dem, der er gledet ud af ratingen, men snittet er stadig lidt under gennemsnittet på 3,55 for alle danske fonde. Af de nye fonde er flere blevet ratet med de maksimale fem stjerner. Det er bl.a. Investin Optimal VerdensIndex Moderat og Stonehenge Globale Valueaktier, som er kommet godt fra start, og ligger til i top 10 pct. inden for hver deres felt.

Selvom vi rater på europæisk plan inden for Morningstar kategorierne, så er flere kategorier overvejende repræsenteret af fonde fra danske investeringsforeninger. Det er par af obligationskategorierne med fokus på danske obligationer og dem med danske aktier som investeringsmandat. Det vil per definition føre til at nogle danske fonde blot opnår én stjerne. Det ændrer dog ikke ved det faktum, at fondenes præstationer er blandt de 10 pct. dårligste indenfor deres felt.

Skagen Fondene slutter året i front

På den hjemlige rangliste slutter Skagen Fondene i top. Absalon Invest (tidligere Alfred Berg) tog i løbet af 2013 et gevaldigt hop op i tabellen og springer fra en 11. plads ved årets start helt op og slutter på andenpladsen efter Skagen Fondene. Den flotte fremgang skyldes først og fremmest en forbedring af ratingen blandt foreningens balancerede fonde, PensionPlanner.

Landets største investeringsforening, Danske Invest med hele 66 ratede fonde, fastholder sin 3. plads fra årets start. Maj Invest, som har toppet listen de sidste mange år, er faldet tilbage og slutter 2013 som nummer fire. I bunden af tabellen er der status quo og Alm. Brand Invest ligger som eneste danske forening under det europæiske rating-gennemsnit på 3.

Det giver god mening at benytte Morningstars stjerner, når investorerne skal træffe investeringsbeslutninger. Det i sig selv kan være mere end svært og stjernerne er derfor et godt udgangspunkt. De kan ikke stå alene, erstatte en investeringsrådgiver eller betragtes som et sølvfad. Ratingen guider derimod investorerne i retning af fonde med mindre risiko, færre omkostninger, lavere omsætningshastighed, solide afkast, og større kontinuitet i investeringsteamet. Alt sammen noget de fleste investorer bør påskønne.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser