Globale aktier fortsatte frem i november og det samme gjorde hovedparten af obligationsklasserne. Dermed kunne investorerne i pensionsselskabernes markedsrenteprodukter nyde godt af fremgangen i måneden. Samtlige produkter i Morningstars pensionsanalyse gik frem i november, og generelt høstede de mest risikofyldte profiler månedens største fremgang – dvs. dem med høj risiko eller mange år til pensionering.
Med én måned tilbage af 2013 tegner året til at blive ganske fornuftigt for investorerne og der er pæne afkast uanset om profilerne er med høj eller lav risiko. Bedst ser det ud for livscyklusprofilerne med høj risiko og 30 år til pensionering. Her er Morningstars referenceindeks oppe med knap 20 pct. for hele året, mens referenceafkastet for profilen med lav risiko og fem år til pensionering er i plus på 8,6 pct.
Nordeas relativ gode performance i 2013 fortsatte i november og selskabet blev månedens højdespringer i de fleste af livscyklusprofilerne – og hvor det ikke var tilfældet tog PFA stikket hjem. For hele året er det fortsat Nordea, som dominerer afkastet på de fleste af profilerne, men Topdanmark følger godt med. Det samme gør APs produkter på profilerne med flest år til pensionering, mens AP er relativt dårligere placeret i sammenligningen for profilerne med færre år til pensionering. Her er det typisk PFA som tager over og følger bedst med Nordea og Topdanmark. PensionDanmark, Industriens Pension og Danica ser ud til at komme igennem året med de laveste afkast til investorerne.
Blandt produkterne med en fast risikoprofil steg referenceindekset i lav risiko 0,51 pct. i måneden stigende til 1,42 pct. for høj risiko. Blandt selskaberne fik match-produkterne fra Skandia en god måned, hvor det blev til 2 pct. for profilen med høj risiko. Det var højeste afkast blandt fastprofil produkterne. For hele året er det her – uafhængig af risikoprofil – Topdanmark og Nordea som er højdespringerne. SEB halter derimod efter de øvrige for hele året – igen på tværs af risikoprofilerne.
USA trak op
For globale aktier blev det til en stigning på 1,4 pct. i november. Veludviklede lande steg 1,8 pct., mens emerging markets efter en periode med fremgang, vendte pilen ned og endte i minus på 1,5 pct. Værst gik det ud over brasilianske og russiske aktier som begge tabte mere end 5 pct. Indiske aktier tabte mindre, mens november omvendt bød på fremgang til kinesiske aktier. Udviklingen betyder, at emerging markets som helhed er nede med fire pct. i år og blandt de større markeder er især Latinamerika blevet ramt af kursfaldene. Kina ser ud til at holde skansen og ende i et mindre plus.
Blandt veludviklede markeder var USA endnu en gang frontløber og november endte for MSCIs amerikanske indeks med en stigning på 2,6 pct. Europæiske aktier kunne ikke følge trop med det amerikanske aktiemarked og sluttede måneden i plus på godt 1 pct. Japanske aktier var atter i hopla og steg små seks pct., men en svækket yen over for kronen betød at afkastet set med danske øjne blev mere moderat med et plus på 1,3 pct.
For 2013 har globale aktier akkurat passeret 20 pct. i afkast. Der er ikke den store variation i afkastet mellem value- og vækstaktier, mens small cap generelt ligger over afkastet fra large cap aktierne. Amerikanske aktier er steget 24 pct., mens europæiske aktier ligger med en stigning på 18,6 pct. EMU-landene er steget endnu mere og er efter november oppe med 22,3 pct. for hele året
Danske aktier ser ligeledes ud til at slutte 2013 i fin maner. C20-indekset er plus med 21 pct. og det noget bredere cappede indeks OMXC er steget hele 35 pct. i år. Det trumfes dog af mindre og mellemstore danske aktier som er oppe med intet mindre end 45 pct. i 2013.
På obligationsfronten var der fremgang til danske statsobligationer i november. Korte stater steg 23 basispunkter, mens obligationer med en varighed på 5-7 år steg rundt regnet det dobbelte. Trods fremgangen er danske statsobligationer dog fortsat i mindre beskedent minus for hele året. Emerging markets obligationer fik endnu en svær måned i november og faldt atter tilbage. Værst gik det obligationerne i lokal valuta som tabte 3,6 pct. efter omregning til danske kroner. Dermed er obligationerne faldet 11 pct. i år. Højrenteobligationer i hård valuta faldt også tilbage – om end i mindre målestok – og for hele året er tabet i omegnen af seks pct.
De lavest ratede virksomhedsobligationer, high yield, fortsætter årets pæne takter og slutter atter endnu en måned af i plus. Især europæisk high yield er kommet godt igennem året og ligger med en stigning i underkanten af 10 pct. for 2013. Investment grade steg 41 basispunkter i november og for hele året er afkastet her knap 3 pct.
Livscyklus – Moderat Risiko
I livscyklusprofilerne med moderat risiko og 30 år til pensionering steg PFA’s profilfond 1,9 pct. i november. Det blev månedens højeste afkast blandt produkterne på denne profil. Nordeas aktivt forvaltede produkt endte med næsthøjeste afkast i måneden, hvorimod Industriens Pension kom igennem november med et afkast på 0,57 pct. Det var laveste afkast i november på disse profiler. For hele året ligger APs basisprodukt og Topdanmark stort set side om side med afkast på 17,5 pct. – med undtagelse af referenceporteføljen er det afkast ingen af de øvrige selskaber kan matche. Afkastet i år for profilerne i Industriens Pension og PensionDanmark er henholdsvis 8,5 pct. og 8,9 pct. Det er de to laveste afkast på denne profil.
Treårsafkastet for moderat risiko og 30 år til pensionering er i alt 30 pct. for referenceporteføljen. Af selskaberne ligger AP, Topdanmark og PFA bedst placeret her, men opgjort på risikojusteret basis er PensionDanmark – takket være en relativ lav risiko i porteføljen – i front med en sharpe ratio på 2,41. Femårsafkastet forbedres fortsat som følge af finanskrisens værste måneder gradvist glider ud af perioden. For referenceporteføljen er det samlede afkast over fem år nu 82 pct. mod 71 pct. for en måned tilbage. På denne horisont er APs udløbsfond i front på afkastet, men trumfes af Nordea på risikojusteret basis qua en relativ lavere risiko.
På livscyklusprofilen med moderat risiko, men fem år til pensionering, var højdespringerne i november igen PFA efterfulgt af Nordea. Afkastene for de to blev henholdsvis 1,13 og 1,06 pct. For 2013 er Topdanmark dog fortsat i front og ligesom i sidste måned er Nordea tættest på at matche Topdanmark. Det mest attraktive risikojusterede afkast over tre år skal findes i Sampensions produkt, mens APs udløbsfond er leveringsdygtig i højeste sharpe ratio over fem år. Afkastene forbedres også her som følge af, at historikken fra finanskrisen er på vej ud af fem års horisonten. Dog er fremgangen fra måned til måned ikke ligeså markant som profilerne med flere år til udløb.