Ovenpå pæn kursfremgang på finansmarkederne i juli endte august med tilbagegang i den overkommelige ende af skalaen. Aktierne tabte godt én procent i måneden og obligationerne blev ramt af forventninger om stigende renter, hvilket betød kurstab til investorerne i hovedparten af obligationsklasserne. Kurstabene lå her nogenlunde på niveau med dem fra aktiemarkedet.
Udviklingen smittede af på investorerne i pensionsselskabernes markedsrenteprodukter. Her var der over en bred kam tilbagegang i form af negative afkast i august – om end måneden endte med relativt beskedne fald. Uanset om investorerne er til høj eller lav risiko eller der er mange år eller færre år til pensionering var der ikke den helt store variation i udviklingen.
Mest bemærkelsesværdig var at Topdanmark formåede at holde sig oven vande i august og kom styrket ud af måneden i form af små beskedne plusser. Ingen andre af selskaberne i analysen kunne gøre den præstation efter. Topdanmark cementerer dermed at 2013 indtil videre er et godt år for investorerne i selskabets markedsrenteprodukter.
Sådan gik markederne
Det kan efterhånden næppe komme bag på mange, at emerging markets er igennem en vanskelig periode. Det er både på aktie- og obligationsfronten at aktivklassen halter efter i år. Emerging markets aktierne tabte godt nok en anelse mindre end veludviklede lande i august, men det ændrer ikke ved, at udviklingslandene fortsat er hele 21 pct. point efter de veludviklende lande – alene i år.
Europæiske aktier fik relativt set en rimelig måned i august eftersom de faldt mindre end det globale marked. Derudover lykkedes det faktisk danske aktier at komme ud af måneden med plus på kontoen – både C20-aktierne og de mindste danske aktier klarede sig ganske hæderligt.
På obligationsfronten var der tilbagegang for de fleste aktivklasser i august. Statsobligationer fra højrentelandene tabte ca. 2 til 3 pct., mens det gik lidt bedre for virksomhedsobligationerne fra de nye markeder med tab i underkanten af 1 pct.
Renten tikkede også op for danske statsobligationer og dem med længst varighed blev hårdest ramt i måneden. Danske stater med løbetid på 7-10 år tabte 1,5 pct. På obligationspaletten formåede europæisk high yield – dvs. virksomhedsobligationer med lav kreditkvalitet – at holde skansen i form af plus på 0,5 pct. i august.
Livscyklus middel risiko
Topdanmark gav månedens relative bedste afkast på tværs af pensionsselskabernes markedsrenteprodukter, og blandt livscyklusprodukterne med middel risiko lå Topdanmarks afkast i niveauet 0,15 pct. Ikke alverden, men udviklingen på finansmarkederne og resultaterne hos de øvrige selskaber taget i betragtning, var præstationen ikke så dårlig endda.
For profilen med 30 år til pensionering topper Topdanmark afkastet for hele 2013 med afkast på 10,5 pct. APs udløbsfond er nærmeste forfølger med 9,0 pct. i afkast. Industriens Pension, PensionDanmark og SEB ligger alle med afkast under 4 pct. for 2013, hvilket er de laveste afkast for denne profil. De to store kommercielle selskaber PFA og Danica ligger med afkast på henholdsvis 7,4 og 5,9 pct. i 2013.
På 3års horisonten er det også investorerne i Topdanmark og AP som bør have de bredeste smil. Afkastene er dog realiseret med en vis risiko i porteføljen. Når der korrigeres for risikoen er det derimod PensionDanmark og Sampension, der skiller sig ud med de bedste risikojusterede afkast på 3års horisonten.
Over 5 år, hvor der akkurat stadig er en spids af finanskrisen med i historikken, er det fortsat Nordea som præsterer det bedste risikojusterede afkast i profilen med 30 år til pensionering.
Målt på 5års historikken er profilerne med flere år til pensionering, hvor der typisk er en større allokering med risikofyldte aktier end dem med færre år til pensionering, efterhånden kommet sig oven på turbulensen under finanskrisen. Denne udvikling vil fortsætte de næste måneder i takt med at den værste tid fra finanskrisen glider ud af historikken. Det vil komme til udtryk ved en mærkbar forbedring af 5års afkastet.
Det betyder dog ikke at produkterne bliver mindre risikofyldte – de vil blot fremstå mere attraktive på 5års afkastet, og de store tab fra finanskrisen skal nu findes på endnu længere tidshorisonter. Risikoen i produkterne med flest år til pensionering vil dog typisk fortsat være intakt og derfor vil mange af de mindre risikofyldte profiler fortsat være attraktive på det risikojusterede afkast.