Efter aktiemarkederne igen fik luft under vingerne ovenpå en turbulent periode og obligationsinvestorerne fortsat er vigende, vendte europæiske investorer tilbage for fuld styrke. Alt i alt købte investorerne investeringsbeviser for mere end 26 mia. euro i juli i europæiske fonde, hvilket står i kontrast til juni måneds enorme tilbagesalg på 35 mia. euro.
Det var især aktiefondene som nød godt af investorernes interesse. I juli blev investeret mere end 10 mia. euro nye penge i aktiefondene. Obligationsfondene fik også en pæn sum penge, men der er stadig langt op til den kolossale efterspørgsel, som de har nydt godt af de foregående 18 måneder. Flowet til obligationsfondene endte på plus 5 mia. euro og er det laveste flow i en måned med positive flow siden maj sidste år (obligationsfondene har haft positivt flow i 18 af de seneste 19 måneder). Brede obligationsfonde og europæiske statsobligationer var ikke blandt investorernes favoritter. Derimod var der mere rift om virksomhedsobligationer og korte obligationer, som givetvis afspejler investorernes præferencer for mindre rentefølsomme obligationer.
Vi ser også en større efterspørgsel fra investorerne efter alternative fonde. Denne interesse er sandsynligvis også relateret til udsigterne til stigende rente, idet alternative fonde formodentlig vil være bedre rustet til et stigende rentescenarie end mange obligationsfonde. Den alternative kategori ”long/short debt” har af alle alternative kategorier haft det største inflow i år.
Igen appetit på high yield
Den mest efterspurgte Morningstar kategori i juli blev amerikansk high yield og inflowet løb op i 3,5 mia. euro i disse fonde – en skarp kontrast til juni måned, hvor 3,75 mia. euro forsvandt ud af fondene. Flowet ind i globale high yield fonde nåede op på 2 mia. euro, hvilket også står i modsætning til måneden forinden, hvor tilbagesalget blev mere end det dobbelte.
På aktiefronten var især amerikansk large cap og aktier med højt udbytte efterspurgt i juli. For hele året er det også disse to aktiekategorier, som topper listen over de mest eftertragtede.
De mest upopulære kategorier i juli blev EUR og USD Diversified Bond. Her blev outflowet 1,7 mia. euro til hver af kategorierne. USD-kategorien er især ramt af store indløsninger i PIMCOs flagskib Total Return Bond fund, som mistede yderligere 1,2 mia. euro i juli og dermed er oppe på 4 mia. euro i tilbagesalg for hele året. Obligationer fra højrentelandene – både dem i hård og lokal valuta – fik endnu en kedelig måned på samvittigheden. Der var tilbagesalg i dem begge, og det er blandt andet stigende renter i G7- landene, som bevirker at investorerne søger væk fra højrenteobligationer.
Af de 10 største kapitalforvaltere i Europa var det blot PIMCO, BNP Paribas og UBS, der fik tilbagesalg i juli. Den store vinder i juli blev BlackRock, som over en bred kam i både aktie, obligations- og balancerede fonde, fik positiv flow på 2,2 mia. euro. Af dem gik flere af pengene til BlackRocks indeksfonde ISF Emerging Markets og ISF Developed World.
Obligationsfonde trækker herhjemme
På den hjemlige front blev juli også en positiv måned for de danske investeringsforeninger. I alt købte investorerne nye investeringsbeviser for godt 6 mia. kr. og – modsat Europa – var det obligationsfondene, som fik hovedparten.
Fonde med fokus på højrenteobligationer i lokalvaluta blev samlet set mest efterspurgt i juli. Det var dog primært to fonde fra Danske Invest og Sydinvest, der trak hovedparten af læsset. Store inflow i Danske Invests to valutaafdækkede fonde med højrenteobligationer bidrog desuden til, at den negative udvikling med outflow i kategorien fra de foregående måneder blev vendt i juli.
Blandt aktiekategorierne var det især globale aktiefonde, som havde danske investorers interesse, og her var flowene mere jævnt fordelt på kategoriernes fonde. Balancerede fonde fortsætter med at tiltrække sig investorernes interesse og vi skal helt tilbage til april 2010 for at finde en måned med tilbagesalg i danske balancerede fonde.