Finansmarkederne løb ganske vist ind i nogen grus i juni, men oven på udviklingen i sidste måned er der igen brede smil hos investorerne. Juli udviklede sig nemlig særdeles gunstig – jo flere aktier i porteføljen des bedre blev måneden – og den gode stemning satte naturligvis sit aftryk på afkastene i pensionsselskabernes markedsrenteprodukter.
Investorerne i AP Pension havde grund til de bredeste smil. APs lavprisprodukt kom ud af juli med et afkast på 4,6 pct. hvilket ingen andre af analysens pensionsselskaber kunne matche. Hovedparten af investorerne i markedsrente vælger typisk livscyklusproduktet, hvor der er indbygget en gradvis aftrapning af risikoen i takt med at pensionsalderen nærmer sig. Profilerne med flest år til pensionering klarede sig typisk i juli. Blandt selskaberne, hvor investorerne også kan vælge blandt flere risikoprofiler, blev det profilerne med høj risiko som kom bedst igennem måneden.
For hele året tegner udviklingen i markedsrenteprodukterne sig ligeledes ganske gunstig for investorerne. Det så allerede fornuftigt ud ved halvåret, og udviklingen i juli er blot med til at forherlige billedet fra halvårsskiftet. Højdespringeren i år - Nordea Vækstpension - er tæt på 13 pct. for hele året, mens afkastene herfra fordeler sig nedefter – alt efter pensionsselskab, risikoprofil og antal år til pensionering.
Sådan gik markederne
De veludviklede lande steg som helhed 3 pct. i juli. Amerikanske aktier steg nogenlunde i samme niveau omregnet til danske kroner, men uden en faldende dollar overfor kronen ville afkastet have været en tand højere. Oven på en svær start på året fik europæiske aktier lidt tiltrængt luft med en stigning på 5 pct. i måneden. Især flere af de hårdtprøvede sydeuropæiske lande, Italien, Spanien & Grækenland, fik luft under vingerne med kurshop omkring 10 pct.
Til gengæld er de voldsomme kursstigninger i landet fra øst, Japan, fladet ud – om end for en stund. Aktierne faldt marginalt i juli og efter omregning til danske kroner endte de japanske aktier ud med et kursfald på 1,6 pct.
Juli blev heller ikke måneden, hvor emerging markets aktierne fik deres comeback. 2013 er bestemt ikke gået deres vej og i juli tabte aktierne yderligere 1 pct., Udviklingslandenes samlede kursfald for hele året er dermed oppe på 9 pct.
På obligationsfronten blev juli ligeledes noget mikset. Danske statsobligationer vendte pilen op med små marginale plusser, mens obligationerne for hele 2013 fortsat er i minus i niveauet 0,5 -6 pct. alt efter varighed.
Virksomhedsobligationerne kom hæderligt igennem juli, og især high yield obligationerne fik en pæn måned med afkast omkring de 2 pct. Obligationer fra højrentelandene havde endnu en svær måned og investorernes foretrukne aktivklasse er kommet gevaldig i modvind i den senere tid. Obligationer i lokalvaluta faldt 2,5 pct., mens det blev til det mindre plus for valutaafdækkede obligationer i hård valuta.
Livscyklus middel risiko
Blandt pensionsselskabernes livscyklusprodukter med middel risiko trak AP Pensions lavprisprodukt som allerede nævnt det længste strå i juli. Det var især på profilerne med mange år til pensionering det gik godt for hos AP Pension i juli, mens Nordea blev højdespringeren på profilerne med færre år. Arbejdsmarkedspensionerne Industriens Pension og PensionDanmark lå begge typisk en tand efter de analysens øvrige selskaber i måneden.
For hele 2013 er det fortsat investorerne i Topdanmark, Nordea og til dels AP Pension, der indtil videre har fået forrentet opsparingen bedst. Omvendt er det typisk blandt Industriens Pension, PensionDanmark og SEB, hvor det er blevet til årets laveste forrentning af investorernes opsparing.
Pension er som bekendt langsigtet opsparing og på tidshorisonten syv år, der er den længste periode med historik er det overordnede billede at Nordea generelt ligger bedst til i feltet. Udover Nordea er det dog kun AP Pension og Danicas livscyklusprodukt som endnu kan mønstre syv års historik. Men det vil naturligvis ændre sig i takt med at tiden går. Vi følger med og gør løbende status.