Det er måske de dystre vækstudsigter i Eurozonen, som har kølnet europæiske fondsinvestorers interesse for aktier i april. Morningstars seneste data over kapitalbevægelserne i europæiske fonde viser for første gang siden august 2012 tilbagesalg i aktiefonde. Udviklingen står i stærk kontrast til interessen for obligationsfonde. Selvom sidstnævnte er en trend, der efterhånden har stået på i en rum tid nu, satte april alligevel allertiders rekord med i alt 26 mia. euro nye penge fra investorerne til obligationsfondene. Det er det største inflow til dato for de rentebærende fonde.
Interessen blandt europæiske investorer for balancerede fonde fortsatte også ufortrødent i april med næsten 11 mia. euro i nye penge. Efterspørgslen efter alternative fonde forblev også solid, selvom udviklingen her var koncentreret om nogle få fonde. Trods tilbagesalget i aktiefonde skød investorerne alt i alt mere end 40 mia. euro nye penge ind i europæiske fonde i april – ikke mindst takket være den fortsatte jagt på en acceptabel forrentning på obligationssiden.
High yield stadig hot
Et nærmere blik på de mest eftertragtede aktivklasser viser, at interessen for obligationer er drevet af et ønske hos investorerne om en bare nogenlunde tilfredsstillende forrentning qua de historisk lave renter – mere end det er et spørgsmål om mindre risikovillighed. Fem af de ti mest efterspurgte aktivklasser i måneden var globale obligationer, USD fleksible obligationer, USD højrente obligationer, globale højrenteobligationer, højrentelande lokal valuta og øvrige obligationer.
Eneste aktiekategori, der kunne blande sig i top 10 oversigten, var kategorien Globale Højt Udbytte, som er en nyere kategori med fokus på aktier med højt udbytte. Det er også værd at bemærke investorernes stigende interesse for japanske large cap aktiefonde. Kategorien nåede godt nok ikke med på top 10 listen, men investorerne skød mere end 1,1 mia. euro nye penge ind i kategoriens fonde i april. Det er det højeste inflow siden februar 2007 - formentlig som følge af øget optimisme, da Abenomics begyndte at tage fat.
Blandt aktivklasser med størst tilbagesalg i måneden fortsatte UK Large Cap Blend sin stribe af tunge tilbagesalg. Derudover var fonde fra kategorierne Globale Large Cap Blend og Asien ex. Japan hårdest ramt på aktiesiden. Interessen for europæiske large cap fonde og eurozonen er fortsat behersket hos investorerne eftersom tilbagesalgene i disse fonde fortsatte i april.
Hjemlig trend
På det hjemlige fondsmarked gik trenden imod det øvrige Europa. Danske fonde realiserede et outflow på 3½ mia. kr. i april måned og for hele året er outflowet nu oppe på godt 9 mia. kr.
I starten af året var udviklingen på det hjemlige marked ramt af markante tilbagesalg i nogle få fonde, mens de seneste måneders trend blandt andet kan forklares ved fondenes udbyttebetalinger til investorerne. Ifølge vores estimater er den samlede udbetaling fra danske fonde frem til og med april godt 17 mia. kr. I det lys mangler der endnu at blive investeret en hel del milliarder førend at udbyttebetalingerne er fuldt ud geninvesteret.
De største udbyttebetalinger i år kommer fra fonde med fokus på højrentelande og virksomhedsobligationer. Ifølge Morningstars tal blev der udbetalt mere end 1 mia. kr. i udbytte i Danske Invest Nye Markeder Obligationer. Det er årets foreløbig største udlodning blandt danske fonde.
På underliggende aktivklasser gik interessen fra europæiske investorer i en vis udstrækning igen hos de danske investorer. Japanske aktier blev den mest efterspurgte aktiekategori i april. Her tilfaldt størstedelen af de nye penge fra investorerne dog i stor udstrækning Nordea Invest Japan. Begejstringen for globale frontier markeder vil åbenbart ingen ende tage. BankInvest New Emerging Markets fik yderligere 169 mio. kr. fra investorerne i april og fonden er nu vokset 130 pct. siden årsskiftet.
Både højtratede såvel som lavtratede virksomhedsobligationer og højrentelande var også aktivklasser, som danske investorer søgte i april. Det fik bl.a. SEB Invest Kreditobligationer glæde af – her nærmede inflowet sig 650 mio. kr. for måneden.
Blandt aktivklasser med størst tilbagesalg var det en kombination af udlodninger og fortsat behersket interesse for nogle af kategorierne, der prægende udviklingen. Aktiekategorier som fx Latinamerika, Asien ex. Japan, danske aktier og emerging markets aktier er alle ramt af udlodninger, som investorerne endnu ikke har geninvesteret fuldt ud. Fonde med danske obligationer blev også ramt af outflow i april, hvilket til dels også kan tilskrives udlodningerne. Disse fonde er generelt ramt af aftagende interesse fra investorerne, så spørgsmålet er om udbytterne her ikke kun vil blive geninvesteret i en vis udstrækning.
På foreningsniveau fik SEB, Sydinvest og Jyske Invest flest nye penge fra investorerne i april, mens især Danske og Nordea blev ramt af outflow.