Trods lidt malurt i bægeret undervejs endte 2012 som et godt aktieår. Globale aktier steg i omegnen af 15 pct. og stemningen smittede naturligvis af på investorerne i de mange danske aktiefonde. De kom også flot igennem 2012 og den typiske danske aktiefond steg tæt ved 17 pct. sidste år. Stort set alle aktiefondene kom ud af året med positive afkast og blot tre fonde endte i et lille minus. De få med negative afkast havde fokus på japanske aktier.
Højdespringeren i 2012 på afkastet blev Jyske Invest Tyrkiske Aktier. Den steg intet mindre end 63 pct. Det er tiltrækkende afkast, men glem ikke, at det også kan gå den anden vej. Gevinsten kommer ovenpå et negativt afkast på 33 pct. året forinden, og nogenlunde samme billede gik igen i 2008 (-63 pct.) og 2009 (+101 pct.).
Man kunne fristes til at tro at det alt i alt blev et godt år for de danske aktiefonde. Men her skal man huske på at hovedparten af fondene er aktivt forvaltede, hvor ambitionen er at slå deres selvvalgte indeks. Denne investeringstilgang giver investorerne muligheden for et bedre afkast end markedsafkastet, som man typisk vil ramme ganske tæt, hvis investorerne havde fulgt en passiv strategi. Den aktivt forvaltede tilgang håndteres i praksis ved at fondsforvalteren overvægter aktier og sektorer, som han/hun har særlig gode forventninger til. Derudover undervægtes eller helt undgås aktier og sektorer, som forvalteren er mere forbeholdne overfor.
Op og ned i tabellen
Derfor kan nytårsglæden alligevel hurtigt fordufte. For selvom kun få danske fonde endte 2012 med negative afkast er historien mindre rosenrød, når præstationerne ses i forhold til fondenes egne selvvalgte indeks. Vi har set nærmere på, hvordan det er gået de hjemlige aktivt forvaltede aktiefonde i 2012. I alt har vi registreret knap 250 aktiefonde med en aktiv investeringsstrategi, hvoraf hovedparten (205 fonde) har tilknyttet et benchmark. Det er disse benchmark vi har sammenholdt fondenes afkast i 2012 med.
Vores resultater viser at der bliver vendt noget rundt på rangeringen, når præstationerne betragtes relativt. Selvom Jyske Invest Tyrkiske Aktier blev årets højdespringer i absolutte tal, så var der hele 55 fonde, som gjorde det bedre i 2012 end Jyskes tyrkiske fond, når præstationerne ses i forhold til fondenes egne benchmark.
Ud af i alt 205 fonde i analysen fik 96 af dem et afkast, der var bedre end deres benchmark, mens 109 fonde haltede efter og indkasserede et lavere afkast end benchmark. På tværs af alle fondene var det gennemsnitlige merafkast akkurat positivt med 0,03 pct. point.
Den bedste fjerdedel af fondene gav et gennemsnitligt merafkast på 6,4 pct. point, mens de dårligste 25 pct. i snit klarede sig 5,4 pct. point dårligere end de valgte indeks.
Emerging Markets i front
Årets højdespringer – relativt set – blev BankInvest New Emerging Markets Aktier. Den investerer i aktier fra lande, som er på et endnu tidligere udviklingsstadie end de klassiske udviklingslande. Strategien er baseret på at lande som Nigeria, Kenya og Qatar vil opleve højere vækstrater end traditionelle udviklingslande. Afkastet blev 37,5 pct. i 2012, hvilket er 30 pct. point mere end MSCIs frontier indeks. Hans Henrik Skov, fondens porteføljeforvalter, fortæller at en overvægt af aktier fra Nigeria samt undervægt af Argentina og Kuwait bidrog til årets relative afkast. Derudover steg en af fondens største aktiepositioner NagaCorp, et Cambodjansk underholdnings- og spilleresort, intet mindre end 153 pct. i 2012.
Danske Invest Latinamerika fik også et godt 2012. Det blev til små 25 pct. i afkast og et merafkast på godt 17 pct. point relativt til MSCIs latinamerikanske indeks. Regionen var ellers ramt af at brasilianske aktier, som typisk udgør omtrent halvdelen af det latinamerikanske marked, klarede sig mindre godt sidste år og faktiske endte med et tab på 1 pct. Ikke desto mindre var det netop blandt brasilianske aktier, at Danske havde stor succes og fik ramt de rigtige aktier. Danske havde bl.a. satset stort på Bank Bradesco og det gav pote til investorerne.
Kontanter trak ned
Relativt set gik det værst for Sparinvests europæiske small cap fond i 2012. Den endte godt nok med et plus tæt ved 9 pct. men det var alligevel 18,5 pct. point lavere end benchmark. Fondens performance blev ramt af dårlige aktievalg og overvægte i forbrugsaktier som Pescanova og Wolford og it-aktien Kontron var med til at trække afkastet i den gale retning. Derudover lå fonden med en kontantbeholdning i niveauet 5 pct. Som følge af den positive stemning på aktiemarkederne var de mange kontanter derved også med til at trække ned i afkastet.
Ofte ser man at nogle fonde generelt er bedst i stigende markeder, mens andre klarer sig bedre, når pessimismen har overtaget på finansmarkederne. Under finansiel turbulens vil det ofte være en fordel at været investeret i defensive sektorer og aktier. Det er fx stabile forbrugsvarer og sundhedssektoren, hvor der typisk er mange traditionelle defensive aktier.
Nogen vil måske mene, at det der klarer sig bedst i et faldende aktiemarked, vil stige knap så meget, når investorerne igen får blod på tanden og aktierne kravler opad. Men her skal man huske på, at man som investor betaler fondsforvalteren for netop at tage bestik af markedssituationen og justere porteføljen tids nok, så investorerne også belønnes uanset hvilken retning markederne peger.
Det er langt fra alle fonde, som kan slå deres indeks år efter år, og et enkelt år med afkast under indekset, bør ikke nødvendigvis være et faresignal. Men pas med ikke at lade dig lokke af høje afkast alene for selv om det altid er dejligt at se formuen vokse, så skal man stadig være kritisk i sine valg af fonde. Til tider har man nemlig betalt for et afkast, som reelt set burde være endnu højere.